Strafzaak over corruptie binnen Delhaize
Foto: BELGA

Het Brussels parket vervolgt twaalf partijen voor jarenlange omkoping bij supermarktgroep Delhaize. Het is een primeur voor ons land dat een grote corruptiezaak vervolgd wordt die zich volledig afspeelde binnen de bedrijfsmuren, zo bericht de krant De Tijd dinsdag.

De hoofdverdachte in het dossier is Hugo J., een voormalig manager van Delhaize die bevoegd was om contracten uit te schrijven voor bouw- en onderhoudswerken op de vele sites van de groep. Met de hulp van een ingenieur kon de man jarenlang smeergeld eisen van aannemers die voor Delhaize wilden werken. Behalve honderdduizenden euro’s, moesten de aannemers aan de Delhaize-manager ook snoepreisjes geven, schilderwerken aan zijn huis uitvoeren, tickets cadeau doen voor sportwedstrijden, enzovoort. Soms werd er door J. geknoeid met de facturen zodat het omkoopgeld aan Delhaize kon worden doorgefactureerd.

Een aannemer gaf volgens De Tijd toe dat hij de hoofdverdachte al twintig jaar omkocht. Maar het gerecht neemt alleen bewijzen voor feiten sinds 2001 in overweging.

Op 8 november komt de zaak voor de correctionele rechtbank van Brussel. De twaalf beklaagden, onder wie vijf van de betrokken aannemingsbedrijven, worden onder meer vervolgd voor corruptie, oplichting, schriftvervalsing en het vormen van een vereniging van misdadigers. Delhaize, dat de feiten zelf ontdekte, is slachtoffer en treedt op als burgerlijke partij. Intussen heeft de supermarktketen haar organisatie veranderd zodat dergelijke corruptiesystemen niet meer kunnen gebeuren.