Filmpje tegen pesten choqueert, maar haalt het ook iets uit?

Een confronterend Brits filmpje tegen cyberpesten roept felle reacties op, ook in ons land. In het filmpje wordt een meisje zo erg gepest dat ze het uiteindelijk niet meer ziet zitten en zich verhangt. Volgens de ene schudden de keiharde beelden de wereld wakker, volgens de andere schiet de video zijn doel los voorbij.

Een tienermeisje zit op een bankje in het park. Ze krijgt het ene pestbericht na het andere. ‘Iedereen haat jou. Je ziet er belachelijk uit.’ Een strop komt langzaam uit de lucht gezakt. Hetzelfde meisje zit met haar moeder in de zetel. De stroom berichten op haar smartphone houdt niet op. ‘Ga weg en sterf.’ Ze zegt niets tegen haar moeder. De strop daalt. Tot ze rond haar hals ligt. Het meisje loopt naar school en terug naar huis terwijl de strop zich dichtsnoert. Op haar kamer, op haar computer, stromen nog meer haatboodschappen toe. De strop trekt het meisje omhoog. Tot haar voeten boven de vloer bengelen.

‘Meer en meer zelfmoorden bij jongeren zijn gelinkt aan online pesten’, zegt een stem. ‘Als jij gepest wordt, pest dan niet terug. Dat maakt alles alleen maar erger. Don’t retaliate.’ En dat is meteen de titel van het filmpje.

Heftige reacties

De beelden zijn keihard. De reacties op de video, die massaal gedeeld wordt, even fel. ‘Schokkend’ en ‘heftig’ zijn de meest gehoorde commentaren. ‘Indrukwekkend’ ook. Maar: ‘Gaat dit wel helpen?’, vragen de twitteraars zich af.

‘Als het de bedoeling is om met dit filmpje de aandacht te trekken, dan is het absoluut geslaagd’, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere, die de video zelf deelde op Twitter. ‘Dit zet iets in beweging, zorgt voor discussie. Deze video richt zich vooral op de pesters, laat hen zien wat de gevolgen van hun gedrag zijn. Hij past trouwens in een ruimere campagne. Dit filmpje moet cyberpesten op de agenda zetten, later volgt de boodschap: wat kan je doen als je gepest wordt.’