Alcohol schaadt hersenen meisjes meer dan jongens
Meisjes zijn kwetsbaarder voor alcohol dan jongens
De hersenen van meisjes lopen sneller schade op door alcoholmisbruik dan die van jongens. Dat blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie. ‘En dan gaat het niet eens om comazuipen, maar om piekdrinken: vier drankjes of meer in twee uur tijd’, zegt psychiater Geert Dom (UA).

Alcoholmisbruik heeft ernstige gevolgen voor het brein. Het gaat om problemen met het geheugen, met de planningsvaardigheden en zelfs met de mate van zelfbeheersing en ruimtelijke oriëntatie.

‘Vooral jongeren van 13 tot 17 jaar zijn kwetsbaar. Hun gedrag kan nefaste gevolgen hebben op hun studie en zelfs hun latere volwassen leven', zegt Dom. Opvallend: bij meisjes blijken de risico’s groter dan bij jongens.

‘Dat baart dus extra zorgen omdat meisjes stilaan net zoveel drinken als jongens. Van de Belgische jongens doet 41 procent aan piekdrinken, tegenover al 35 procent van de meisjes. Er is inzake drinkgedrag een soort emancipatie aan de gang.’

Waarom meisjes kwetsbaarder zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat hersenen van meisjes gevoeliger zijn voor het effect van alcohol. Ook de effecten van alcohol op de hormonen kunnen een rol spelen. ‘Bovendien hebben vrouwen een hogere alcoholbloedspiegel dan mannen bij dezelfde consumptie’, zegt Dom.