Ook liberale vakbond tegen afschaffing maaltijdcheques
Foto: BELGA

De liberale vakbond wil niet weten van een afschaffing van de maaltijdcheques. “Dat zet de deur open voor systemen die de sociale zekerheid uithollen”, waarschuwt voorzitter Jan Vercamst.

Het voorbije weekend maakte vicepremier Johan Vande Lanotte zijn plannen bekend om de maaltijdcheques af te schaffen en het geld gewoon mee te storten in het loon. Werkgevers- en handelsorganisaties en ook politieke partijen reageerden al positief.

Vanuit vakbondszijde klinkt een ander geluid. “De maaltijdcheques maken onderdeel uit van het cao-overleg. Dat zomaar met één pennentrek schrappen is onaanvaardbaar”, zegt Vercamst.

De vakbond wijst er op dat de maaltijdcheques als een vergoeding zijn toegekend, en niet als loon. Op de maaltijdcheques worden geen belastingen of sociale zekerheid betaald. “Daar nu gewoon extra loon van maken zet de deur open voor nog meer systemen waarop geen bijdragen worden betaald. Zo hol je de sociale zekerheid uit”, vreest de liberale vakbond vooral.

Bovendien zijn de maatijdcheques goed voor de eigen economie, want ze kunnen enkel in eigen land worden uitgegeven, argumenteert de ACLVB-voorzitter.

De discussie over de maaltijdcheques kadert in het debat over de relance van de economie. “Allemaal gemorrel in de marge. We hebben nood aan een echte fiscale hervorming”, bepleit Vercamst.