Handelaars juichen afschaffen maaltijdcheques toe
Foto: hbvl

De Belgische handelaars juichen de plannen van de regering toe om de maaltijdcheques te vervangen door een extra nettoloon. Dat zegt Comeos, de federatie van de handel en diensten, maandag in een persbericht.

‘Het systeem van cheques kost geld’, stelt Comeos, ‘zowel aan de werkgever, de gebruiker als aan de handelaar die de cheques ontvangt. Wij zijn al veel langer vragende partij om het omslachtige en dure systeem van maaltijdcheques te vervangen door een extra nettoloon.’ Comeos bejubelt daarmee een voorstel dat vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) in Het Nieuwsblad op Zondag deed.

Comeos is blij dat het voorstel het principe ‘de werknemer krijgt een extra cent op de rekening gestort, zonder dat de loonlast voor de werkgever daarmee stijgt’ in het voorstel behouden blijft. ‘We zijn dan ook bijzonder opgetogen dat er een politiek akkoord in de maak lijkt om die cheques definitief af te schaffen.’

‘Geen negatieve gevolgen’

De federatie denkt te weten dat de ingreep ‘voor de handel geen negatieve gevolgen hebben. Ik lees ook dat in onze sector duizenden banen zouden sneuvelen indien we het systeem van de cheques zouden afschaffen. Dat slaat helemaal nergens op’, zegt gedelegeerd bestuurder van Comeos Dominique Michel.

De handel zal volgens Michel vooral ‘opgelucht’ zijn als he maaltijdchequessysteem in 2014 zou afgeschaft worden. ‘Het verwerken van de cheques, de commissies die de winkelier erop betaalt en het in stand houden van twee systemen – elektronische- en papieren cheques – kosten ons handen vol geld’, zegt Michel. ‘Maaltijdcheques zijn een kunstmatig systeem om mensen geld te geven, dat tientallen miljoenen per jaar kost . Die miljoenen kunnen rechtstreeks in de economie gepompt worden, wat voor de consument uiteraard een goede zaak is.’