Reizen zoals de rijken, zonder dezelfde prijs te betalen
Foto: ©TravelMagic
Vliegen in eerste klasse enkel weggelegd voor beroemdheden en de rijken onder ons? Vergeet het maar. Met de nodige tijd, wat voorbereidingswerk en een snuifje geluk ligt die droom dichter voor het grijpen dan we ooit hadden durven denken, zo onthouden we na TravelMagic, een seminarie waar reisexpert Bart Lapers en collega's hun reisgeheimen te grabbel gooien en vertellen hoe u luxueus kunt reizen met een beperkt budget.

'Ik spaar al twee jaar airmiles om in eerste klasse naar San Francisco te kunnen vliegen. Alleen zonde dat er dan geen aparte terminal is voor First Class reizigers, en je terechtkomt in een gewone Business Lounge.' Deze woorden kwamen niet uit de mond van een gerespecteerd zakenman, maar een eenvoudige jongeman - lang nog geen dertig jaar schatten wij.

Hij is één van de vele reisfanaten die zaterdag zijn afgezakt naar The Hotel in Brussel, waar de tweede editie van TravelMagic plaatsvond. Noem het een reisseminarie, waar organisator Bart Lapers nationale en internationale collega's heeft uitgenodigd om hun reisexpertise te delen met geïnteresseerden.

Niet de bestemmingen staan hier centraal, wel hoe u luxueus kunt reizen zonder daar een fortuin aan te spenderen. Want als je toch gaat reizen, kun je het jezelf maar zo comfortabel mogelijk maken, klinkt het. Op uitnodiging van Eastpak mochten ook wij - zonder enige airmiles op zak en weinig tot geen ervaring met luxereizen - ons oor te luister leggen.

'Crisis was een godsgeschenk'

'Dit soort community's van fanatieke reizigers die tips en verhalen uitwisselen, bestaat in de Verenigde Staten al een tiental jaar, maar in Europa worden nog geen conferenties op zo'n niveau georganiseerd', aldus Lapers.

Zijn naam kent u misschien al, want hij wordt in de traditionele media al eens opgevoerd als reisexpert (ook al heeft hij een voltijdse baan die niets met de toerisme-industrie te maken heeft), heeft een eigen goed bezochte reisblog en is actief op Twitter en Instagram waar hij zijn volgers trakeert op jaloersmakende beelden van eersteklassevluchten en vijfsterrenhotels op idyllische locaties.

Dure reizen, al betaalt Lapers door een slim systeem van airmiles, hotelbonuspunten (en heel wat andere vergaarde kennis) lang niet de prijs die u zou denken. 'De crisis was een godsgeschenk, reizen in 2009 was hemels. De markt van de businesstrips was ingestort, waardoor hotels alles op alles moesten zetten om hun kamers gevuld te krijgen', vertelt Lapers. En wie al die acties slim benadert en goed combineert, kan ook nu nog gouden zaken doen.

Vandaag nog First Class vliegticket boeken

Lapers en mede-travelgeek Raphaël Cockx organiseerden vorig jaar december een eerste samenkomst, waar ze hun internetvolgers ook eens live konden inwijden in hun wereld van goedkoop luxueus reizen.

De om en bij de vijftig deelnemers zorgden alvast voor mooie reclame, want voor de tweede editie van TravelMagic, dat zaterdag 21 september plaatsvond, kwamen ruim dubbel zoveel mensen opdagen, en daar waren ook heel wat buitenlandse gasten bij, vooral uit onze buurlanden, maar ook uit Letland, Roemenië en Kazachstan.

Wie er de eerste keer bij was of zelf al wat kennis heeft, kon seminaries volgen bij de Advanced Track. De anderen werden vanaf nul ondergedompeld in de wereld van airmiles, hotelketens en schitterende buitenkansjes.

Een lange lijst interessante tools en websites werden gepresenteerd, geïllustreerd met persoonlijke verhalen van de sprekers en hun geheime tips om vandaag nog dat First Class vliegticket te boeken of je bij een volgende hotelovernachting te garanderen van een upgrade.

Wat je na zo'n dag denkt, is dat geen luxereis meer buiten bereik ligt. Het vergt alleen wat voorbereidingswerk en flexibiliteit, maar laat dat net twee zaken zijn waardoor iedereen die echt gebeten is met de reismicrobe zich niet laat tegenhouden, toch?