‘Maaltijdcheque afschaffen kan ernstige economische en sociale gevolgen hebben’
Foto: REPORTERS

De Belgische federatie van uitgiftebedrijven van maaltijdcheques (VIA) betwist de verklaring van vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) dat de afschaffing van de maaltijdcheques een fluitje van een cent zou zijn. Een afschaffing kan ernstige gevolgen hebben voor de Belgische werknemers en ondernemingen. Er verdwijnt bovendien een gegarandeerde injectie van 2,2 miljard euro in de economie, met name in de voedingsdistributie en de horeca, argumenteert de federatie zondag in een persbericht.

Volgens VIA genieten meer dan 1,6 miljoen werknemers in meer dan 70.000 ondernemingen van maaltijdcheques. Vande Lanotte stelde in Het Nieuwsblad op Zondag voor maaltijd- en ecocheques af te schaffen en het geld met het loon van de werknemers mee storten.

'Voor de werkgever betekent de maaltijdcheque een aanzienlijke besparing inzake sociale en fiscale lasten, wat voor een besparing van 2 procent op de loonkost zorgt. Ook de werknemers halen er sociaal en fiscaal voordeel uit. Bij de laagste inkomens loopt dit op tot 4 procent extra koopkracht', aldus de VIA.

Een afschaffing van maaltijdcheques betekent niet alleen een verlies aan inkomsten voor de voedingsdistributie en de horeca, maar zou eveneens het verlies van minstens 8.000 arbeidsplaatsen in deze sectoren met zich kunnen meebrengen, luidt het.

VIA erkent dat maaltijdcheques een kost hebben, administratief en qua dienstverlening. 'De succesvolle introductie van de elektronische maaltijdcheques en de verlenging van de geldigheidsduur ervan (tot één jaar, nvdr.), bieden voldoende garanties dat de nadelen van het papieren systeem binnenkort verdwenen zijn', argumenteert de organisatie.