Er ligt al sinds juli een wetsvoorstel neer in de Senaat om de maaltijd- en ecocheques af te schaffen. 'Het systeem kan volgend jaar afgeschaft zijn', reageert Open VLD-senator Rik Daems op een voorstel van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) in Het Nieuwsblad op Zondag.

'Ik ben blij dat er eindelijk een meerderheid gevonden lijkt te zijn voor het wetsvoorstel. Laat ons er nu voor gaan', aldus Daems. De senator zal aan de voorzitter van de bevoegde Senaatscommissie vragen om het voorstel met hoogdringendheid te behandelen. 'Het kan in oktober gestemd zijn. Dan kan het systeem volgend jaar al afgeschaft zijn, met een overgangsperiode natuurlijk', aldus de Open VLD’er.

Het idee is om niet langer met maaltijd- en ecocheques te werken, maar het geld gewoon met het loon van de werknemers mee te storten. 'Dat is een lastenverlaging voor de bedrijven van 80 miljoen euro', zei Vande Lanotte in de zondagskrant.

Daems wijst er bijkomend op dat een deel van de cheques nu ongebruikt blijven en dat vele kleine bedrijven, net omwille van de huidige administratieve last, momenteel niet met het systeem werken.