Aanslag opgeëist door Somalische terreurbeweging
Foto: AFP
De Somalische islamitische rebellen van Al Shabaab, die gelinkt zijn aan Al Qaida, eisen zaterdagavond via hun Twitter-account de verantwoordelijkheid op voor de bloedige aanslag op een winkelcentrum in Nairobi.

De beweging eist dat Kenia haar troepen terugtrekt uit Somalië en zegt dat het land meerdere waarschuwingen genegeerd heeft.

"De moedjahedien zijn vandaag rond de middag binnengedrongen in Westgate", het winkelcentrum waar de aanslag plaatsvond, luidt het in een bericht dat omstreeks 20.00 uur Belgische tijd werd gepost op de Twitter-account van Al Shabaab. "Ze hebben meer dan 100 Keniaanse ongelovigen gedood en de strijd wordt voortgezet", aldus de islamisten. 

Al Shabaab geeft aan dat de aanslag een vergeldingsactie is voor de interventie van het Keniaanse leger sinds twee jaar in het zuiden van Somalië tegen de islamitische groepering. "Kenia werd herhaaldelijk gewaarschuwd", klinkt het. "Wat de Kenianen meemaken in Westgate is rechtvaardigheid voor de misdaden begaan door hun soldaten" in het Somalische conflict.

Een getuige van de aanval op het winkelcentrum verklaarde dat de daders de aanwezigen teksten in het Arabisch toonden. "Als je die kon lezen, was je veilig. Als je ze niet kon lezen, schoten ze je dood", aldus de getuige aan het Duitse persagentschap dpa.