Fons Pereos opgedoekt
Koningin Fabiola met koningin Mathilde. Foto: BELGA

‘Fons Pereos’, de omstreden stichting van koningin Fabiola, is opgedoekt. De activa werden getransfereerd naar een andere stichting, Astrida. Dat meldt N-VA-Kamerlid Theo Francken zaterdag en het staat ook te lezen in het Staatsblad.

De ontbinding door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel werd uitgesproken op 11 juli en gepubliceerd in het Staatsblad van 18 september.

Toen bekendraakte dat de weduwe van koning Boudewijn de stichting had opgericht, lokte dat hevige reacties uit. Fabiola werd ervan verdacht aan fiscale optimalisatie te doen. Eind januari gaf de koningin daarom aan dat ze zou vragen om de stichting te ontbinden.

'Met de finale ontbinding van Fons Pereos lijkt er een eind te komen aan een onverkwikkelijk koninklijk verhaal', zegt Francken. 'Maar dit is slechts schijn, want feit blijft dat Fabiola de Brusselse successierechten ontwijkt, zij het nu via de stichting Astrida.'

'Terwijl de gewone man zich blauw betaalt bij een erfenis en monsterboetes betaalt bij de minste uitschuiver, blijven de Van Saksen-Coburgs kampioenen in het niet-betalen en ontwijken van belastingen aan het land dat hun zogezegd zo dierbaar is', sneert Francken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig