‘De kijker heeft altijd gelijk’
Foto: © VRT - Lou Berghmans

De commotie rond de ‘krakkemikkige’ zondagavondreeks Albert II heeft veel duidelijk gemaakt voor Sandra De Preter, maar niet dat de reeks een fout was die rechtgezet moest worden.

Wat vond u zelf van Albert II?

‘De zenders van de VRT brengen heel veel fictie: van Quiz me quick tot Thuis. In dat aanbod heeft Albert II zijn plaats. De reeks heeft bovendien heel duidelijk gemaakt dat de realiteit van de Twitter-community een andere is dan die van de doorsnee Vlaming. Want die kijkt in groten getale naar Albert II.

Heeft de kijker altijd gelijk?

(zucht) ‘De kijker heeft altijd gelijk. Absoluut. Dat wil niet zeggen dat we hem altijd moeten volgen. Ik stel alleen maar vast dat een bepaalde gemeenschap veel kritiek heeft op de reeks. De kritiek kwam voornamelijk van journalisten en van mensen die op Twitter vaak hun mening ventileren. Zij kijken met een bepaald beeld in het achterhoofd en met een bepaalde kennis naar dat programma. Hun blik is anders dan die van het grote publiek.’

Als er 1,2 miljoen mensen naar een fictiereeks over het koningshuis kijken, heeft dat een impact op de beeldvorming rond het koningshuis. Kan een openbare omroep zich dat permitteren?

‘Sommige mensen vergeten dat dit fictie is. De ploeg heeft het gewaagd om een fictiereeks te maken met als basis het verhaal van het koningshuis, maar het is en blijft fictie. Je moet er doorkijken. Dat mensen dat niet doen, dát is het probleem.’