E-mails dreigen Fortis-top zuur op  te breken
Foto: BELGA

Komende donderdag buigt de raadkamer zich voor het eerst over de vraag wie zich in de Fortis-zaak voor de strafrechter moet verdedigen. Een Nederlands onderzoeksrapport met bezwarende mails zou de toenmalige top wel eens zuur kunnen opbreken.

Het Belgisch gerechtelijk onderzoek is vooral gebaseerd op een Nederlands onderzoeksrapport. Dat bevat leerrijke mails en toont vooral hoe het voormalige Fortis, dat vijf jaar geleden over de kop ging, met dubbele tong communiceerde.

Naar buiten toe was alles onder controle, maar intern was er paniek. Die paniek nam grotere proporties aan na de noodkapitaalverhoging van 26 juni 2008 en de aankondiging dat het dividend, het handelsmerk van Fortis, geschrapt werd. De koers van Fortis gaat in vrije val en voorzitter graaf Maurice Lippens, die op televisie spaarders oproept aandelen-Fortis te kopen, maakt zich in werkelijkheid ernstig zorgen.

Ceo Jean-Paul Votron roept in een mail op 30 juni aan de directieleden Camille Fohl en Filip Dierckx (met financiële man Gilbert Mittler en directeur Herman Verwilst in cc) naar aanleiding van de ontwikkeling van de aandelenkoers niet zozeer op om de buitenwacht correct te informeren, maar suggereert iets anders: ‘It is essential to CALM DOWN the place’... ‘Maurice claims that the reputation of Fortis is destroyed.’

Lippens wordt de grond heet onder de voeten. Hij stuurt op 30 juni om 20.26 u. een achteraf bekeken vooruitziende mail naar Votron, Verwilst, Mittler en Dierckx naar aanleiding van een verzoek van de Nederlandse belangenorganisatie VEB om een bijzondere aandeelhoudersvergadering te houden.

‘We should make sure that we also have, QUICKLY, enormously solid outside legal support for our defense in the courts of Netherlands and Belgium. We are getting into deep trouble and in lawsuit domain... We should be ready for the really worst...’

Mittler beantwoordt dit binnen de 8 minuten (om 20.34 u.) en voelt zich duidelijk ongemakkelijk met dergelijke mails, die hij als bezwarend ervaart.

‘Maurice, en toute amitié et confiance.... Je me permets de te demander de ne pas envoyer de pareils mails, ils laissent des traces.’’

De krant De Tijd haalde gisteren eveneens Fortis-mails aan op zijn website. Wie het oorspronkelijk rapport wil nalezen, kan dat op de site van Ageas. Het rapport staat online sinds 15 juni 2010. Verwacht wordt dat het in de procesvoering een centrale plaats krijgt.