Volgens documenten van klokkenluider Edward Snowden is de Britse inlichtingendienst GCHQ verantwoordelijk voor de cyberinbraak bij Belgacom. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

‘Operation Socialist’. Dat is de naam van de geheime spionageoperatie van de Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) bij Belgacom. Eerder deze week kwam aan het licht dat op de systemen van Belgacom spionagesoftware werd aangetroffen. Het federaal parket, dat de zaak onderzoekt, had aanwijzingen dat een buitenlandse mogendheid achter de hack zat.

Dat blijken nu de Britten te zijn, volgens een GCHQ-presentatie die het Duitse Der Spiegel kreeg toegespeeld door klokkenluider Edward Snowden. Het doel van de Britse infiltratie was om ‘de infrastructuur van de provider beter te begrijpen’ en uiteindelijk ook gerichte aanvallen te kunnen uitvoeren op specifieke smartphonegebruikers. In de documenten van Der Spiegel staat niet hoe lang de infiltratie al aan de gang is.

De slides vertellen wel dat de aanval gericht was op verschillende Belgacom-werknemers met toegang tot belangrijke delen van de infrastructuur. Door hen naar een bepaalde website te lokken, kon malware op hun systemen geïnstalleerd worden. Het ultieme eindpunt van de operatie was om het internationale dataverkeer te kunnen onderscheppen dat langs de centrale router van Belgacom passeert.

Belgacom-woordvoerder Jan Margot zegt dat de onthulling van Der Spiegel voor het bedrijf zelf 'geen nieuwe elementen' oplevert. 'We zeggen al de hele week dat ons systeem is beveiligd, de malware is opgeschoond. Het bericht van Der Spiegel heb ik doorgestuurd naar wie bij ons met de zaak bezig is. Voor ons is deze kwestie opgelost. Het gerecht moet nu zijn werk doen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig