Notities maken tijdens de les: laptop of tablet?
Foto: miniyo73 (flickr)
Nota's nemen met pen en papier is echt niet meer van deze tijd. Een beetje een 'digital native' maakt tijdens colleges gebruik van technologische hulpmiddeltjes. Maar wat is dan het meest geschikt: een laptop of een tablet?

Die keuze is uiteraard erg persoonlijk, en beide stukken technologie hebben zo hun voor- en hun nadelen. Enkele dingen die u in overweging moet nemen voor u tot de aanschaf overgaat.

 

Een hippe tablet...

Voordelen
 • De batterij van een tablet gaat een pak langer mee dan die van laptops. Uit een volledig opgeladen iPad haalt u doorgaans een uur of tien werktijd, terwijl een laptop het na enkele uurtjes al voor bekeken houdt. Nieuwe ultrabooks (ultradunne laptops) hebben dankzij verbeterde processors ook een batterijleven van meer dan tien uur, maar die zijn dan weer een pak duurder dan een tablet.
   
 • Een tablet is een pak lichter en kleiner dan de gemiddelde laptop. Wie zijn uitrusting in een rugzak moet meezeulen, is dus meer gebaat bij een lichte tablet. Die kan je overal mee naartoe nemen en neemt niet veel plaats in.
   
 • Zelfs een snelle laptop doet er altijd langer over dan een tablet om op te starten. De snelheid van een tablet is een enorm voordeel als u het apparaat niet voortdurend nodig hebt. Ook in stand-bymodus blijft een tablet overigens verbonden met het internet, waardoor u automatisch op de hoogte wordt gebracht als er nieuwe mails, Facebookberichten of andere boodschappen binnenlopen.
Nadelen
 • Tablets hebben in de regel geen fysiek toetsenbord en dus moet u zich behelpen door op het aanraakscherm te tokkelen. Er bestaan wel aparte Bluetooth-toetsenbordjes, maar die bieden vooralsnog zelden hetzelfde gebruiksgemak als een volwaardig laptopklavier. Bovendien zijn de betere externe toetsenborddocks voor tablets niet goedkoop: reken op een extra investering van zo'n honderd euro.
   
 • Ook op ergonomisch vlak is de tablet in het nadeel, zeker als u het toestel langdurig gebruikt. Op een tablet vindt u doorgaans geen manier om uw polsen te laten rusten, en ook uw nek wordt extra belast door de vreemde gebogen houding die u automatisch aanneemt.
   
 • Wie 'tablet' zegt, bedoelt meestal gewoon 'iPad'. En die Apple-gadgets mogen dan zeker hun verdienste hebben, echt flexibel zijn ze niet. Niet alle courante Windows-programma's hebben bijvoorbeeld een volwaardige iPad-tegenhanger (denk maar aan Microsoft Office), en de iPad kan bovendien lang niet met alle bestandsformaten overweg - daar hebben Android-tablets wel een voordeel. De opslagruimte van een tablet is bovendien niet uitbreidbaar, en bestanden van een usb-stick of externe harde schijf inladen op een iPad is al helemaal uit den boze. Het is wel mogelijk om bestanden te synchroniseren via clouddiensten zoals Dropbox of Google Drive, maar dat werk niet altijd even handig - vooral niet op plaatsen met beperkte internettoegang.

 

... of een klassieke laptop?

Voordelen
 • Een laptop biedt meer schermruimte dan een tablet. Dat hoeft geen probleem te zijn als u zich op uw tablet beperkt tot het lezen van mails en wat tekstverwerking, maar in veel gevallen werkt een groter scherm gewoon prettiger - of het nu is om foto's te bekijken, te surfen of in een spreadsheet veel gegevens te bekijken.
   
 • We hebben het hierboven al aangehaald bij de nadelen van een tablet, maar op een laptop hoeft u zich doorgaans niet te bekommeren over opslagruimte als u bestanden wil bewaren.
 • Ook de verschillende bestandsformaten die circuleren, vormen zelden een probleem op een laptop.
   
 • Niet iedereen zal aan de binnenkant van zijn laptop (laten) morrelen om er extra geheugen of een nieuwe harde schijf in te stoppen, maar het kan wel. En gezien de snelheid waarmee technologie evolueert, kan dat op termijn een voordeel zijn om uw mobiele compagnon een iets langer leven te schenken.
   
 • Tablets kunnen verschillende apps actief houden, maar wie echt wil multitasken en vaak snel moet schakelen tussen verschillende programma's, is nog steeds beter af met een laptop. Al was het maar omdat het mogelijk is om verschillende programma's tegelijk op hetzelfde scherm naast elkaar te positioneren.
Nadelen
 • Eén specifiek voordeel van de tablet halen we graag nog eens opnieuw aan bij de nadelen van de laptop: batterijleven. Na een paar uur intensief werken moet u met een laptop noodgedwongen een stopcontact zoeken. Batterijen worden steeds beter, en de onderdelen van computer steeds zuiniger, maar een tablet heeft toch nog steeds een flink batterijvoordeel op (de meeste) laptops.
   
 • Een aantal specifieke handelingen zijn makkelijker met de vingers te doen op een aanraakscherm dan met het muispad van een laptop. Beeldbewerking bijvoorbeeld, of snel een tekening maken. Er zijn tegenwoordig steeds meer laptops met een touchscreen, maar daat betaalt u dan ook een flinke meerprijs voor.
   
 • Een laptop is per definitie groter, lomper en zwaarder dan een tablet. Een nadeel dat flink kan doorwegen.

 

Conclusie

De keuze voor een laptop of een tablet is niet eenvoudig en hangt grotendeels af van uw plannen met het apparaat. In de vergelijking komt er dus ook geen echte 'winnaar' uit de bus. Wil u echt veel werk gedaan krijgen en multitasken, dan is een laptop wellicht beter geschikt. Bent u eerder op zoek naar een digitaal notitieboekje waar u ook mee kan surfen en andere taakjes mee wil doen, dan is een tablet een evidentere keuze.

Misschien bent u meer te vinden voor een compromis? Ook dat kan, want met de komst van Windows 8 zijn er ook heel wat zogeheten convertibles op de markt gekomen. Die toestellen houden het midden tussen de twee en hebben bijvoorbeeld een laptopscherm dat zich laat losklikken en dienst kan doen als tablet. Echt populair zullen deze vis-noch-vleesmachines wellicht niet worden, maar ze bestaan wel.