Hoe krijg je een sfeervol kot met een klein budget?
Oud catalogusbeeld Ikea Foto: ikea
De plaatselijke Kringwinkel, ketens als Ikea en oma's zolder zijn al geplunderd voor de nodige meubels, maar daarmee heb je nog geen sfeervol kot. Zeven sfeermakers voor studenten met een beperkt budget.

1. LET THERE BE LIGHT

Probleem nummer één op veel koten: vreselijke tl-verlichting. Je ziet er niet alleen verschrikkelijk uit in dat licht, het is ook niet echt aangenaam. De meeste koten zijn dan wel al voorzien van bed, bureau en kast, voor verlichting zal je waarschijnlijk zelf moeten zorgen. Ga daar ook niet te licht over.

Zorg allereerst voor een degelijke bureaulamp om je ogen niet te vermoeien tijdens die lange studeernachten. Daarnaast is het ook belangrijk een (staande) lamp (groot of klein) aan te schaffen die zacht licht de ruimte instuurt voor ontspanningsmomenten. Deze noodzakelijke investering hoeft je ook helemaal niet veel te kosten: in Kringwinkels en op rommelmarkten vindt u genoeg afgedankte exemplaren die nog perfect werken.

 

2. ONZICHTBARE ROMMEL

Akkoord, het zou geen volwaardige studentenkamer zijn zonder wat rommel, maar voor je het weet wordt die kleine ruimte overspoeld met boeken, stapels papieren en kleren. En dat maakt het toch iets minder gezellig als er mensen op bezoek komen, toch?

Investeer in een aantal platte curverboxen (verkopen ze bij doe-het-zelfzaken, Ikea, Hema...) die je onder bed, zetel of kast kunt schuiven. In de ene kan je vuile was verzamelen of net extra handdoeken en schone lakens bewaren, in de andere kan je dan weer voorbije cursussen of oude boeken die je slechts zelden moet raadplegen uit het zicht bewaren.

 

Foto: 100 Layer Cake

3. ORIGINELE GLAZEN

Over dat bezoek gesproken: wie zijn gastenlijst voor een kotfeestje groter ziet dan die enkele glazen die in de kast staan, heeft twee opties: of je gaat voor plastic feestbekers (geen afwas, maar slecht voor het milieu, op lange termijn dure aankoop en weinig aangenaam om uit te drinken), of je brengt een bezoek aan de lokale Kringwinkel en komt terug met de meest diverse glazen voor de totale prijs van twee pakken feestbekers.

Want wie al eens op de serviesafdeling van de Kringwinkel ging kijken, weet dat je daar niet alleen vrolijke mokken en vintage wijnglazen vindt, maar ook cocktailglazen en heel wat bierglazen. Zo moet je die ook al niet meer gaan stelen bij de studentecafés. En wat moet je met al die glazen als je slechts één (weliswaar belangrijke) persoon op bezoek hebt? Simpel, dan combineer je ze met een zak theelichtjes om sfeer te scheppen.

 

Foto: Siblings Factory in Brussel

4. IETS VAN THUIS

Een nieuwe stad, een nieuw kot: voor veel jongeren lijkt niets leuker dan met een frisse lei te kunnen beginnen, anderen hebben het dan weer wat moeilijker om hun thuis achter te laten. Je kot vanaf nul te beginnen in te richten, mag dan wel een goed idee lijken, het is niet slecht om ook iets van thuis mee te nemen: je volledige cd-collectie, een dierbaar kastje, een tapijt, wat familiefoto's of zelfs je hoofdkussen. Zo voorkom je dat je je de eerste weken niet meteen zou 'thuis' zou voelen in de nieuwe stek.

 

Foto: ao at home

5. WASHI-KADERS

Niet alle kotbazen staan toe dat er in de muren mag worden geboord. Niet erg, genoeg andere manieren om posters en foto's zonder muurschade omhoog te hangen. Alleen staat dat na een tijd wel rommelig, zo zonder kader. Met een rolletje washi-tape (volgens ons nog steeds de beste uitvinding van de afgelopen jaren), kan je die fotomuur al snel wat strakker inrichten. Het kleurrijke tape (dat u ondertussen al bij heel wat woonwinkels, knutselzaken en webshops kunt aankopen) laat helemaal geen sporen na.

Je hoeft het bovendien niet bij (foto)kaders te houden: één opdracht in het zoekveld bij Pinterest (zijnde 'washitape') en je krijgt meteen honderden mogelijkheden om meubels, glazen, computer tot zelfs wasknijpers van een vrolijke toets te voorzien, of om muur of deur van grafisch werk te voorzien.

 

Foto: Floor

6. GROEN IN HUIS

Misschien niet het eerste waar een student aan zou denken, maar een (klein) plantje op je kamer kan echt een groot verschil maken. Vraag aan buurman, oma of een andere tuinier in je omgeving of zij je niet kunnen voorzien van een stekje groen, zo kost het ook al geen geld. En wees gerust: er zijn ook genoeg opties voor mensen zonder groene vingers, denk aan sanseveria's, vetplantjes en cactussen. 

Op de Facebookpagina van Floor vind je niet alleen heel wat inspiratie, maar kan je ook nog tot eind deze maand deelnemen aan de wedstrijd 'Een groen kot is klein bier': wie een originele foto van bloemen of planten instuurt, maakt kans op een 'groene make-over' voor zijn/haar kot ter waarde van 500 euro.

 

Foto: Eno Studio

7. EXTRA ZITPLAATSEN

Je wilt een spelletjesavond organiseren, maar noch een idee waar het spelbord te plaatsen, noch waar de gasten? Bind die stapel tijdschriften goed samen met stevig touw of een ceintuur en je hebt meteen een krukje, gratis houten panelen kan je stapelen tot een tafel en die extra matras onder het bed voor logés kan je (mits mooie hoes) op het bed tegen de muur plaatsen, om zo uw slaapplaats tot comfortabele zitbank te transformeren.