Delhaize pakt uit met chocopasta zonder palmolie
Foto: delhaize
Delhaize lanceert onder zijn huismerk een hazelnootsmeerpasta zónder palmolie. Een primeur voor de winkelketen die al langer bezig was met de ontwikkeling van een choco zonder het plantaardig vet dat kwalijke gevolgen heeft voor lichaam en milieu.

Volgens de persmededeling heeft de pasta nog steeds dezelfde smeuïge textuur en bevat het goedje evenveel hazelnoten (dertien procent) en magere cacao (zeven procent), maar wel 43 procent minder verzadigde vetten door de afwezigheid van palmolie. Die werd volledig vervangen door zonnebloemolie, cacaobonen en kokosolie.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet te veel producten met palmolie te consumeren, omdat deze meer dan veertig procent verzadigde vetzuren bevatten. Die kunnen slecht zijn voor de gezondheid, obesitas, hart- en vaatziektes veroorzaken tot zelfs negatieve gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Bovendien is de productie van het plantaardig vet ook slecht voor het milieu.

'Het is zuiver toeval dat de lancering samenvalt met de recente berichtgeving rond de gevaren van palmolie', vertelt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. 'Palmolie is al jaren een belangrijk gezondheidstopic waar we mee bezig zijn. De choco is bovendien niet het eerste palmolievrije product dat we lanceren.'

Delhaize heeft zo'n 6.000 producten onder haar huismerk, waarvan er zo'n 500 palmolie bevatten of hebben bevat. 'Bij ruim honderd producten zijn we er al in geslaagd om de palmolie te vervangen door een gezonder alternatief', aldus nog Dekelver.

Dat Delhaize net uitpakt met hun palmolievrije hazelnootsmeerpasta, komt omdat chocopasta vaak wordt genoemd als populair product dat palmolie bevat. Zo werd een Frans voorstel om palmolie zwaarder te belasten in de volksmond Nutellataks genoemd, omdat de bestverkopende chocopasta voor twintig procent uit palmolie bestaat.