Lieten pompt geld in innovatie ouderenzorg
Ingrid Lieten Foto: pol de wilde
Ingrid Lieten (SP.A), minister in de Vlaamse regering, wil oudere mensen langer thuis houden. Zo hoopt ze de rekening van de bejaardenzorg in de toekomst betaalbaar houden en wil ze luisteren naar de wensen van de ouderen zelf. Dat zegt ze in de ochtendkrant van De Standaard.

‘Die willen namelijk zo lang mogelijk zelfredzaam blijven’, zegt Lieten. ‘En een maatschappij moet voor die gevoeligheid gehoor hebben. Alleen: meer dan veertig procent van de huizen blijkt niet aangepast. En die aanpassen, kost handenvol geld. Een financiële inspanning die voor velen onmogelijk te dragen is.’ Lieten trekt daarom tien miljoen euro uit voor zorginnovatie.


Met het budget worden vier proeftuinen opgezet die nieuwe concepten in de zorgsector onderzoeken op hun praktische haalbaarheid. Een project in Antwerpen en Brussel kijkt hoe het informele netwerk kan bijspringen in de zorg van ouderen. In de Kempen worden nieuwe woonconcepten uitgetest die de sociale interactie bevorderen.


‘Dat laatste is niet onbelangrijk’, benadrukt Lieten. ‘Veel ouderen kampen met eenzaamheid. Een ernstig probleem. Tot zeventien procent van de zestigplussers zegt erg eenzaam te zijn. Vaak gaat het om weduwnaars of weduwes.’
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig