De mobiele iOS-software van Apple krijgt vandaag een van de ingrijpendste facelifts in zijn geschiedenis. Waaraan kunt u zich verwachten bij deze belangrijke update?

iOS 7 werd eerder dit jaar al aangekondigde en toegelicht op een Apple-conferentie voor ontwikkelaars, maar het is pas vandaag dat ook de gewone iPhone-, iPod- of iPad-gebruiker met deze nieuwe software aan de slag kan.

De vernieuwingen in de mobiele software van Apple zijn te talrijk om allemaal op te sommen, dus we lichten er een aantal belangrijke uit. Voor u iOS 7 op uw iPhone of iPad installeert, gaat u best ook even na of u alles weet wat u moet weten over deze update.

Nieuwe interface

Tot voor kort hield Apple-designer Jonathan 'Jony' Ive zich enkel bezig met het uiterlijk van de toestellen. Na enkele verschuivingen aan de top bij Apple ging Sir Jonathan zich ook ontfermen over de software, en deze iOS 7 is het eerste noemenswaardige resultaat van die inspanningen. Opvallend zijn de heldere kleuren en het 'platte' design. Ook Google koos dit jaar voor zijn Android-software al het pad van 'flat design'.

Control Center

Een van de belangrijkste pijnpunten van de iOS-software is in versie 7 eindelijk aangepakt. Voortaan hoeft u niet meer in de Instellingen-app te duiken om eenvoudige zaken zoals het aan- of uitzetten van Bluetooth boven te spitten. Met een opwaartse veegbeweging tovert u het gloednieuwe controlecentrum van iOS 7 tevoorschijn, waar u meteen enkele veel gebruikte instellingen terugvindt. Ook dit doet een beetje denken aan Android, dat dergelijke snelkoppelingen al langer binnen handbereik houdt. Al moet het gezegd: de toevoeging van de zaklamp en de rekenmachine aan dit menu is welgekomen.

AirDrop

Een opvallende nieuwigheid in iOS 7 is AirDrop, een manier om snel bestanden uit te wisselen tussen gebruikers. Met deze app zet u een soort plaatselijk netwerkje op om gegevens te delen met andere iPhone- of iPad-gebruikers. Dat kan makkelijk via wifi of via Bluetooth, zonder veel extra instellingen. U kiest bovendien zelf of u 'aanwezig' bent om foto's of andere bestanden van naburige gebruikers te ontvangen.

Betere multitasking

Met een dubbele druk op de thuisknop haalt u het nieuwe multitaskvenster naar boven en krijgt u een overzicht van de apps die u geopend hebt. Briljant is dat iOS 7 bestudeert en onthoudt wanneer u welke apps gebruikt en daar ook rekening mee houdt, door slim te updaten in de achtergrond. Checkt u Facebook doorgaans de eerste keer 's ochtends rond een uur of negen, dan zal iOS er voor zorgen dat uw tijdslijn al helemaal up-to-date is op het moment dat u de app start.

Automatische updates

Apps zijn de kern van het iOS-systeem, en dus kon ook een update van de App Store niet ontbreken. Met de Vlakbij-functie ziet u meteen welke apps bij u in de buurt populair zijn, maar belangrijker zijn de automatische updates. Hierdoor hoeft u niet telkens langs de App Store te passeren als uw favoriete app een update krijgt van versie 1.0.0 naar 1.0.1.

Apple-apps heruitgevonden

De verschillende zogeheten 'kernapplicaties' van iOS krijgen allemaal nieuwe functies in iOS 7. De Mail-app wordt uitgebreid met handige veegbewegingen om mails te verwijderen of archiveren, de Camera-app krijgt Instagram-achtige filters, de Foto's-app een volledig nieuwe indeling met slimme filters op basis van jaartal, collecties en 'momenten', en ga zo maar door. 

Safari

Een speciale vermelding is er voor browser Safari, ook een 'kernapp' in iOS. Die is een pak minimalistischer geworden, waardoor webpagina's groter worden weergegeven en de schermruimte volledig benut wordt. Apple doet dat door in Safari, net zoals in Google Chrome, de bedieningselementen van de browser slim te laten verdwijnen. Ook de zoekfunctie werd aangepakt, net als de manier om door tabbladen te navigeren.

Siri

Ook stemassistent Siri werd onder handen genomen. Er is ook een mannelijke stem, en er worden resultaten binnengehaald van Wikipedia en Twitter. Het aantal stemcommando's werd bovendien gevoelig uitgebreid, al zullen we daar hier niet noodzakelijk veel mee zijn - een cursus Nederlands heeft Siri nog steeds niet gekregen.

Op de website van Apple vindt u meer details over deze en nog andere nieuwigheden in iOS 7.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig