Di Rupo voorstander federale kieskring
Foto: Photo News
Tijdens het openingscollege aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen aan de universiteit van Louvain-La-Neuve opperde premier Di Rupo (PS) het idee van een federale kieskring. 'Het zou goed zijn als politici zich van Oostende tot Aarlen engageerden op dezelfde manier', klonk het.

In een afgeladen volle aula in Louvain-La-Neuve toonde premier Elio Di Rupo zich een fervent voorstander van een federale kieskring. 'Als het enkel aan mij lag, dan zou ik een federale kieskring instellen, aangezien dit ons federaal model zou kunnen versterken', aldus de premier.

 Bij een federale kieskring zou een deel van de volksvertegenwoordigers in het hele land verkiesbaar zijn.  Niet enkel in hun eigen regio of gewest. 

Di Rupo benadrukte meermaals dat het over zijn persoonlijke mening ging, al is hij niet de eerste die het idee oppert.  Ook PS-kopstuk Paul Magnette en Jong CD&V pleitten al voor zo'n kieskring. Binnen Di Rupo's eigen partij, de PS, bestaat nog verdeeldheid over de kwestie.

Pedagogisch project

Daarnaast nam de premier ook de tijd om zijn 'strategie van de pedagogie' te lanceren. Hij nodigde de Vlaamse partijen uit om in dit pedagogische project te stappen met het oog op de verkiezingen in mei.

Di Rupo toonde zich 'optimistisch' wat de toekomst betreft en verzekerde de studenten dat de plannen voor een 'gerenoveerd België' al uitgestippeld zijn.

Beveiliging

Het college van Di Rupo duurde zo'n anderhalf uur mét vragenronde en kon op heel wat belangstelling rekenen. Er kwamen zo'n 1.200 studenten opdagen die zich vooraf moesten inschrijven voor de uitzonderlijke les. Di Rupo had bovendien veiligheidspersoneel ingehuurd dat over zijn veiligheid waakten.

Over twee weken doet de premier zijn nummertje over aan de Gentse universiteit bij politicoloog Carl Devos. Dat college kan u rechtstreeks volgen op standaard.be.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig