Dit voorjaar beet Sony de spits af van de nieuwste generatie supersmartphones, met de Xperia Z. Die uitstekende telefoon krijgt nu al meteen een fikse update. Dat is de Xperia Z1 geworden.

De term 'supersmartphone' kunt u in deze vrij letterlijk nemen, want met een HD-scherm van 5 inch is deze Z1 een serieuze klepper.

Net zoals bij de originele Xperia Z is dat scherm overigens van een uitmuntende kwaliteit., met heldere natuurlijke kleuren. Verder volgt dit toestel de laatste trends en is alles gewoon wat groter, sneller en recenter gemaakt. Een krachtigere chip die voor een beter batterijbeheer zorgt, bijvoorbeeld. 

Batterij gaat bovengemiddeld lang mee

De batterij van de Xperia Z deed het al behoorlijk goed in verschillende tests, en bij de Z1 is die nog wat potenter gemaakt. Ons testexemplaar zingt het bij normaal gebruik makkelijk anderhalve dag uit - bovengemiddeld goed voor zo'n uit de kluiten gewassen smartphone.

Met deze Z1 kunt u nog steeds zonder zorgen een fikse najaarsbui trotseren, of zelfs een douche of een bad nemen. Ook deze Z1 is namelijk volledig waterdicht, een uniek voordeel van Sony op de smartphonemarkt. Dat betekent wel dat alle gaatjes - op één na - goed zijn weggestopt achter plastic klepjes. De hoofdtelefoonaansluiting van de Z1 is wel vrij toegankelijk, waar die bij de originele Z ook achter een klepje zat.

Scherpstellen met cameraknop 

Een ander pluspunt van dit toestel is de camera - met 20,7 megapixels heeft die meteen de grootste resolutie van alle Androids. De kwaliteit van de foto's is goed, ook bij weinig licht, en de bediening van Sonys eigen camera-apps erg intuïtief. Handig is ook de fysieke cameraknop aan de zijkant van het toestel, die je net zoals bij een echte camera half kan indrukken om scherp te stellen. De Xperia Z had zo'n eigen cameraknop niet.

Maar waar andere telefoons in dit genre - denk aan de HTC One Samsung Galaxy S4 - uitpakken met subtiel gebogen lijnen en afgeronde achterkanten, is de Z1 een strakke rechthoek. Een designkeuze zoals een andere, maar in combinatie met zijn grootte ligt deze Sony-smartphone minder goed in de hand dan bovengenoemde concurrenten. En dat is een flink nadeel.

Conclusie

De Xperia Z1 is een logische (zij het bescheiden) update en een verderzetting van de uitstekende Sony Xperia Z van eerder dit jaar. Meer van hetzelfde dus, maar beter, sneller en zuiniger. Wie het minder belangrijk vindt om te kunnen uitpakken met het allernieuwste model, moet de prijzen van die originele Z de komende tijd goed in de gaten houden. Die zullen met de introductie van deze opvolger wellicht snel zakken. 

Sony Xperia Z1 ***(*)

20,7-megapixelcamera, 5-inch HD-display (toont 1920 op 1080 pixels), 16 GB intern geheugen, 2 GB werkgeheugen, Android 4.2, waterdicht tot op 1 meter

699 euro

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig