Vogue maakt borstvoeding glamoureus
Foto: rr

De Nederlandse Vogue pakt in de oktobereditie uit met een gewaagde foto van een vrouw die borstvoeding geeft.

Topmodel Ymre Stiekema, die in september nog op de cover stond van het modeblad, staat op de foto terwijl ze haar baby borstvoeding geeft. Erwin Olaf maakte het kiekje en inspireerde zich op een schilderij van Johannes Vermeer. Daarom dragen Stiekema en haar oogappeltje een klassiek, wit kapje als hoofddeksel. Binnenin staan nog andere foto’s waarop modellen hedendaagse hebbedingen zoals een koptelefoon combineren met een klederdracht uit vervlogen tijden.

The Huffington Post sluit niet uit dat de bewuste borstvoedingsfoto controverse zal uitlokken en refereert aan de voorpagina van Time Magazine in mei vorig jaar. Daarop stond mama Lynn Grumet met haar zoon. De vrouw gaf borstvoeding aan het driejarige kind. Die cover werd fel bekritiseerd. ‘De foto’s zijn pure sensatiezucht’, zeiden sommige critici.

Het zou alvast niet de eerste keer zijn dat de Nederlandse Vogue in opspraak komt. In het meinummer van dit jaar werd het gezicht van het blanke model Querelle Jansen zwart geverfd . Dat initiatief viel niet in de smaak bij modeliefhebbers. De modesite Fashionista.com schreef dat het blad met een echt Afrikaans model kon gewerkt hebben.