‘Taks op gsm-antennes is onwettig’
Foto: Photo News

De Brusselse gemeente Oudergem mag geen taks op gsm-antennes heffen omdat mobiele telefonie als een publieke dienstverlening beschouwd moet worden. Dat heeft het Brusselse hof van beroep geoordeeld, zegt Oudergem-burgemeester Didier Gosuin (FDF).

De taks die telecomoperatoren in veel gemeenten moeten betalen voor gsm-antennes ligt onder vuur. In Oudergem moet de gemeente nu het onderspit delven. Tien jaar al heft de gemeente Oudergem voor elke gsm-antenne een taks van 2.500 euro per jaar. Dat bracht in totaal al vier miljoen euro in het laatje. Operator Belgacom had een rechtzaak aangespannen tegen de taks en krijgt dus nu gelijk.

Verbaasd

Burgemeester Gosuin reageert verbaasd. ‘De operatoren genieten voortaan van een geprivilegieerd fiscaal statuut’, zegt hij. ‘Telefonie is een geprivatiseerde sector die op de rug van de verbruikers grote winsten maakt waarvan het collectief belang niet meer mag genieten. Dat is niet wat ik versta onder publieke dienstverlening. Als economische spelers al niet meer moeten bijdragen aan het collectief belang, wie moet het dan nog wel doen, behalve de al te hoog belaste burgers’, zegt Gosuin.

Als de uitspraak van het Brusselse hof van beroep navolging krijgt in andere rechtzaken kan dit grote gevolgen hebben voor de vele andere gemeenten die een gelijkaardige taks op gsm-antennes hebben.

'Toch ook geen taks op verlichtingspalen?'

Volgens Belgacom zijn er enkele tientallen gemeenten in ons land die een taks heffen op het plaatsen van gsm-antennes. Belgacom vecht die taks systematisch aan voor de rechtbank. 'We krijgen bijna altijd gelijk van de rechter. Dat is voor ons de reden geweest om lang geleden te beslissen de taks niet meer te betalen', aldus woordvoerder Jan Margot.

'Meestal geven de rechters ons gelijk. Waarom zou men een taks moeten betalen op gsm-masten en niet op bijvoorbeeld telefoonpalen of verlichtingspalen?', voert de woordvoerder nog aan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in