Antwerpen schrapt 1.420 banen
Foto: Pol De Wilde

De stad Antwerpen gaat tegen 2019 1.420 voltijdse banen (VTE’s) schrappen. Dat heeft het stadsbestuur bij de voorstelling van de meerjarenplanning gezegd. De stad wil meer investeren terwijl de belastingen niet omhoog gaan.

Antwerpen gaat zoals aangekondigd vooral op haar administratie besparen. Groepsbreed, dat wil zeggen inclusief het OCMW en andere autonome diensten, slankt het personeelsbestand tegen 2019 met 7 procent af. Het gaat om 1.420 voltijdse equivalenten.

De stad wil bij die reorganisatie naakte ontslagen vermijden. 'De pensioengolf geeft ons die opportuniteit', verklaart burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Radio 1. 'Mensen die met pensioen gaan, kunnen we selectief niet vervangen. Via interne mobiliteit en een reorganisatie moeten we dat kunnen opvangen zonder één naakt ontslag. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we zullen dat uitvoeren.'

De afslanking is volgens schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) nodig vanwege de economische crisis, de precaire financiële toestand van Antwerpen en de ‘pensioenbom’ die de stad de komende jaren te verwerken krijgt. 

 Meer investeringen

Met het vrijgekomen geld gaat het stadsbestuur extra investeren. Het investeringsbudget zal 1,2 miljard euro bedragen voor de komende zes jaar. Dat is tweehonderd miljoen euro meer dan vorig onder het vorige stadsbestuur onder leiding van burgemeester Patrick Janssens (SP.A).

De stad zet vooral in op veiligheid, sociaal beleid en onderwijs. Zo krijgt de politie 25 miljoen euro per jaar extra, gaan de budgetten van het OCMW en het Zorgbedrijf omhoog en wordt er in scholen geïnvesteerd.

Welke diensten voornamelijk door de afslanking zullen getroffen worden, moet later nog blijken. Er wordt immers momenteel nog werk gemaakt van een reorganisatiestudie.

Burgemeester Bart De Wever heeft zijn huiswerk gemaakt voor de verkiezingen van 2014. Met Antwerpen wil hij het goede voorbeeld geven. Hij ontvet de stad om investeringen mogelijk te maken en om de pensioenlasten te dragen. En dat zonder enige belastingverhoging.
Bart Brinckman
Wetstraat

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig