Ook Israël dreigt Belgacom te bespioneren
Foto: BELGA

Belgacom negeert al jaren een waarschuwing dat Israëlische technologie op zijn internationaal telecomnetwerk een achterpoort kan bevatten, waardoor de Israëlische veiligheidsdiensten data kunnen onder­scheppen. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Tien jaar geleden werd Belgacom discreet gewaarschuwd over een leverancier waarmee het werkte. Het ging om ECtel, een bedrijf met hoofdzetel in Petah Tikva in Israël. ECtel was gespecialiseerd in monitoringsystemen voor telecomnetwerken, zoals systemen om de kwaliteit van de dienstverlening op een netwerk te meten. Maar ook systemen om telecomfraude zo snel en efficiënt mogelijk te detecteren of te verhinderen.

Bij Belgacom was technologie van ECtel geplaatst op de 'switches' of schakelcentrales voor het internationale telecomverkeer dat Belgacom beheerde. De waarschuwing luidde dat in de systemen van ECtel wel eens een 'achterpoort' kon zitten, waardoor de data via de monitoringsystemen zouden kunnen worden afgeleid naar buitenlandse mogendheden, zoals de Israëlische inlichtingendienst.

ECtel was net als andere Israëlische technologiebedrijven in handen van ex-leden van de Israëlische veiligheidsdiensten. En in de Verenigde Staten waren Israëlische concurrenten van ECtel al tegen de lamp gelopen voor het bespioneren van telecomgegevens. Ook de verkoopverantwoordelijke van ECtel die alle contacten met Belgacom verzorgde, een zekere David G., bleek in een vorig leven bij de spe­ciale eenheden van het Israëlische leger te hebben gediend.

De vraag is of Belgacom het Israëlische systeem nog altijd gebruikt. De woordvoerder van Belgacom wil niets zeggen. 'Wij geven geen details over de systemen waarmee wij werken.' ECtel bestaat nog altijd, maar is in 2010 samen­gegaan met het Israëlisch-Amerikaanse cVidya.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig