Belgacom ontdekte al in 2012 problemen
Foto: EPA

Belgacom stelde al in juli 2012 vast dat er een probleem was met de stabiliteit van een of meerdere servers. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek werden de gehackte data van Belgacom naar de Verenigde Staten versluisd. Dat schrijft De Standaard.

‘Natuurlijk komt deze hacking uit Amerika’, klinkt het bij de veiligheidsdiensten die de afgelopen maanden de hacking van Belgacom en zijn dochterbedrijf Bics hebben onderzocht. ‘Hun malware (kwaadaardige software, red.) bij Belgacom werkte nog toen wij er op zijn uitgekomen. We zijn zeker dat de NSA hier achter zit.’

De hackers hadden het in de eerste plaats gemunt op Belgacom International Carrier Services, kortweg Bics, Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. In Afrika en het Midden-Oosten is het de belangrijkste telecomprovider. Via Bics konden de Amerikanen beslag leggen op conversaties in landen als Syrië, Jemen en Afghanistan. Cruciaal voor hun ‘war on terror’. De persoonlijke gegevens van Belgacom-cliënten zouden dus inderdaad geen doelwit zijn geweest.

Dat de hackers verkozen via Belgacom Bics aan te vallen en niet via bijvoorbeeld Swisscom, dat ook in Bics zit, is volgens onze bronnen geen toeval. De beveiliging van Belgacom zou makkelijker te kraken zijn.

Volgens onze bronnen stelde Belgacom al in juli 2012 vast dat er een probleem was met de stabiliteit van een of meerdere servers. Een onderzoek dat Microsoft in januari 2013 zou gedaan hebben, zou niets opgeleverd hebben. Pas na het uitbreken van het schandaal rond klokkenluider Edward Snowden in juni 2013 haalde Belgacom het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Fox It erbij. Zij ontdekten dat er inderdaad gesofisticeerde malware in het systeem zat.

Nadat Fox IT de hacking ontdekte, verwittigde Belgacom het federaal parket en werd een gerechtelijk onderzoek gestart. Het federaal parket zou overwegen om de malware die bij Belgacom is gevonden via Europese instanties te vergelijken met andere malware die elders in Europa is ontdekt, ondermeer in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Op die manier zou het honderd procent vast kunnen komen te staan dat de VS achter de hacking zitten.

Chaos

Het verwijderen van de malware uit de systemen van Belgacom had trouwens heel wat voeten in de aarde. Twee weken geleden was er al een eerste poging. Maar die lukte niet. De veiligheidsdiensten vreesden er op dat moment letterlijk voor dat het verwijderen van de malware tot chaos zou leiden. Via communicatielijnen van Belgacom wordt ondermeer het communicatieverkeer van de EU-gebouwen geregeld. Maar ook Astrid – het nieuwe communicatiesysteem van de hulpdiensten – en de controle van de luchtvaart wordt via Belgacom geregeld. Net als de verkeerslichten in Brussel. ‘We moeten er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als het fout was gelopen’, klinkt het. Afgelopen weekend lukte de opkuisoperatie wel.

De Amerikaanse ambassade was gisteren kort van stof toen naar een reactie werd gevraagd: ‘We zijn ons bewust van deze artikels en gaan er niet publiek op reageren. We waarderen onze samenwerking met België inzake kwesties die ons beiden aanbelangen.’

De Belgacomtop en de federale regering hoedden zich gisteren voor een vingerwijzing richting de Verenigde Staten ‘tot het absoluut vaststaat dat zij er de hand in hebben.’ Premier Elio Di Rupo (PS) wilde de VS niet met de vinger wijzen, maar zei wel dat alles wijst op de betrokkenheid op hoog niveau van een ander land. ‘Indien deze hypothese wordt bevestigd, veroordeelt de regering deze inbraak.’