Geen indicatie van cyberspionage bij Telenet
Foto: Belga

Telecomoperator Telenet heeft momenteel geen enkele indicatie het doelwit te zijn van cyberspionage. Ook het Nederlandse KPN zegt niet getroffen te zijn, al is die laatste wel een intern onderzoek gestart.

KPN gaat wel zijn netwerk nog eens extra onder de loep nemen, Telenet evalueert momenteel of het zin heeft om een diepgaand onderzoek op te starten.

Stefan Coenjaerts, woordvoerder bij Telenet: ‘Wij monitoren permanent ons systeem en hebben momenteel nog niets verdachts opgemerkt’. Maar omdat het om een complex en professioneel virus zou gaan waar concurrent Belgacom het slachtoffer van is, wordt een extra check niet uitgesloten. De woordvoerder verwacht dat hierover de komende dagen uitsluitsel zal worden verschaft.

Bij KPN heeft men maandag al beslist om een extra onderzoek te voeren. ‘We willen iedere eventualiteit kunnen uitsluiten’, zegt een woordvoerder. De extra check is maandag begonnen. Het is niet bekend hoe lang die duurt en wanneer de uitkomst bekend is.

Maandag raakte bekend dat het telecombedrijf Belgacom het doelwit is geweest van ‘internationale, staatsgesteunde’ cyberspionage. Wie precies achter de digitale inbraak zit, is nog niet bekend. Het federaal parket voert het onderzoek.

De regering Di Rupo heeft van het parket vernomen dat de gebruikte technologie bij de digitale inbraak bij Belgacom wijst op de betrokkenheid van een ander land. ‘Indien deze hypothese bevestigd wordt en er inderdaad sprake is van zogenaamde cyberspionage veroordeelt de regering ten strengste deze inbraak en deze inbreuk op de integriteit van het overheidsbedrijf’, stellen de ministers in een mededeling. ‘In dat geval zal de regering de gepaste stappen ondernemen.’