Groen: ‘Onderhandelingen vrijhandelsakkoord met VS moeten worden opgeschort’
Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke Foto: Photo News

Als er aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse NSA achter de cyberspionage bij Belgacom zit, moet Europa de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met de VS opschorten. Dat zegt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke.

Op enkele tientallen computersystemen van operator Belgacom werd spionagesoftware ontdekt. Belgacom diende daarop een klacht in bij het federaal parket, en een eerste onderzoek wijst in de richting van internationale cyberspionage.

‘De regering doet onvoldoende om de privacy van onze burgers te beschermen’, zegt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke. ‘Als er aanwijzingen zijn dat NSA hier achter zit, moet België er bij Europa voor pleiten om de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met de VS op te schorten.’ De partij roept de ambassadeur van de Verenigde Staten en Belgacom-ceo Didier Bellens ook op om in het parlement uitleg te komen verschaffen over de spionage.

'Bezorgd om de privacy van miljoenen klanten'

Een gelijkaardige oproep bij Open VLD, waar voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur Sabien Lahaye-Battheu vertegenwoordigers van Belgacom en het BIPT uitnodigt om tekst en uitleg te komen geven in een hoorzitting.

'Los van het feit wie verantwoordelijk is voor deze hacking zijn wij uiterst bezorgd om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van miljoenen klanten. Deze affaire roept dan ook wat heel wat vragen op over de beveiliging van en controle op het telefonie- en dataverkeer, de rol van het BIPT, enzovoort', licht Lahaye-Battheu haar initiatief toe.

Wie er achter de inbraak bij Belgacom zit, is op dit moment inderdaad niet helemaal duidelijk. Uit het onderzoek dat het parket heeft ingesteld, blijkt wel dat het om internationale ‘state-sponsored’ cyberspionage gaat. ‘De hackers beschikten over belangrijke financiële en logistieke middelen en gebruikten specifieke malware en geavanceerde encryptietechnieken’, klinkt het bij het parket. Zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als de Britse inlichtingendiensten zouden betrokken kunnen zijn.

Groen hekelt in een mededeling het wetsontwerp van ministers Vande Lanotte (SP.A) en Turtelboom (Open VLD) om internetproviders te verplichten het mailverkeer van hun klanten 12 maanden te bewaren. ‘Door de internetproviders zoals Belgacom en Telenet te verplichten om die gegevens langer te bewaren, wordt de omvang van de buit bij een digitale inbraak groter’.

‘Iedereen doet verder alsof er niets is gebeurd’

N-VA-kamerlid Ben Weyts noemt de praktijken die bij Belgacom aan het licht zijn gekomen angstaanjagend. ‘Blijkbaar zijn er ook private bedrijven die hieraan meewerken en bepaalde openingen laten in hun hardware en software, zodoende dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten gemakkelijker kunnen binnensluipen’, zegt Weyts in het VRT-journaal. ‘De Amerikanen moeten volledig in hun kaarten laten zien.’

Bij SP.A is Renaat Landuyt verwonderd over de laksheid waarmee men reageert op dergelijke berichten. ‘Wij vernemen dat het gebeurt, wij vernemen het gemak waarmee dat gebeurt, en iedereen doet verder alsof er niets is gebeurd.’

Eerder al veroordeelde de regering Di Rupo de inbraak bij Belgacom. ‘Als de betrokkenheid van een ander land bij de spionage bevestigd wordt, zal de regering de gepaste stappen ondernemen’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig