Belgacom wordt al sinds 2011 bespioneerd, vermoedelijk door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Na een veiligheidsonderzoek bij de telecomoperator kwam aan het licht dat de computers gehackt waren..

Belgacom liet het onderzoek uitvoeren na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionageactiviteiten van de VS. De NSA zou vooral geïnteresseerd zijn in Bics, een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd het telefoonverkeer regelt. Vooral gesprekken in landen als Jemen en Syrië zouden geregistreerd worden.

Klacht

Belgacom heeft in elk geval klacht neergelegd tegen onbekenden omdat het slachtoffer is geworden van een digitale inbraak. De Belgische overheid is hoofdaandeelhouder van Belgacom. De zaak ligt dan ook uiterst gevoelig. "Als de inbraak in het informaticasysteem van Belgacom cyberspionage blijkt te zijn, zal de regering gepaste stappen ondernemen", laat het kabinet van eerste minister Elio Di Rupo maandag weten.

State-sponsored

Het onderzoek wijst in elk geval in de richting van "internationale 'state-sponsored' cyberspionage", zegt het federale parket. Dat wil dus zeggen dat er een buitenlandse overheid of overheidsdienst verantwoordelijk is voor de spionage. Zowel de inzet van belangrijke financiële en logistieke middelen door de inbreker als de technische complexiteit ervan, wijzen in die richting, aldus het federaal parket. Ook de privacycommissie laat weten dat zij een onderzoek zijn gestart naar de hackingpraktijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig