Brusselse kortgedingrechter beslist op 1 oktober over spreekverbod pharma.be
Foto: IMAGEGLOBE

De Brusselse kortgedingrechter beslist op 1 oktober of het spreekverbod dat pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie, opgelegd kreeg na een éénzijdig verzoekschrift van het farmaceutisch bedrijf Alexion, gehandhaafd blijft.

Alexion had van de rechter verkregen dat die pharma.be verbood te communiceren over elke beslissing die pharma. be zou nemen ten aanzien van Alexion naar aanleiding van de heisa rond het geneesmiddel Soliris en de kleine Viktor, enkele maanden geleden.

Alexion zou, via tussenpersonen en zonder hun medeweten, de 7-jarige Viktor en zijn ouders ingeschakeld hebben om minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx onder druk te zetten zodat die de terugbetaling van het extreem dure Soliris zou goedkeuren, hoewel er een negatief advies was over die terugbetaling. Alexion betwist echter dat het iets onethisch gedaan heeft.

'Helaas stelde pharma.be een uitzonderingsrechtbank in, met een procedure die niet in haar statuten voorzien was en tegen wiens beslissing geen beroep mogelijk was', zei meester Dirk Van Gerven, advocaat van Alexion. 'Toen bleek dat een sanctie, ondanks de overtuigende argumenten van Alexion, onvermijdelijk was en die sanctie ook onvermijdelijk in de pers zou gepubliceerd worden, moesten we wel met een éénzijdig verzoekschrift naar de rechter stappen.’

Volgens de advocaat van pharma.be, meester Frank Hellemans, verklaarde Alexion zich akkoord met de uitzonderlijke procedure en is het bedrijf teruggekrabbeld uit vrees voor een effectieve sanctie. 'Maar er is nog geen sanctie opgelegd', aldus de advocaat. 'Er is beslist om de zaak door te verwijzen naar het bureau voor vervolgingen van pharma.be en de klassieke procedure te volgen. Een publicatieverbod over deze zaak heeft dan ook geen zin meer.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in