Als de inbraak in het informaticasysteem van Belgacom cyberspionage is, dan zal de regering ‘gepaste stappen’ ondernemen. Zo reageren premier Elio Di Rupo (PS), minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en minister van Justitie Annemie Turtelboom in een persmededeling op het nieuws dat telecombedrijf Belgacom werd gehackt.

De regering heeft van het parket vernomen dat de gebruikte technologie bij de digitale inbraak bij Belgacom wijst op de ‘betrokkenheid van een ander land’.

‘Indien deze hypothese bevestigd wordt en er inderdaad sprake is van zogenaamde cyberspionage veroordeelt de regering ten strengste deze inbraak en deze inbreuk op de integriteit van het overheidsbedrijf’, stellen de ministers in een mededeling. ‘In dat geval zal de regering de gepaste stappen ondernemen.’

Net als het parket wijst de premier erop dat de inbraak ‘geen sabotage tot doel heeft gehad, maar wel het verzamelen van strategische informatie’. ‘De bevoegde diensten, in eerste instantie de federale politie en het federaal parket, maar ook het BIPT, onderzoeken de zaak grondig.’

De zaak ligt politiek gevoelig omdat de Belgische overheid hoofdaandeelhouders is van het telecombedrijf. Alles wijst erop dat een buitenlandse inlichtingendienst verantwoordelijk is voor de hacking, zo berichtte de ochtendeditie van De Standaard. Er wordt vooral gekeken naar de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar ook de Britse inlichtingendiensten zouden betrokken kunnen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in