Parket: ‘Onderzoek wijst op internationale cyberspionage’
Foto: BELGA

Het federaal parket bevestigt dat Belgacom op 19 juli een klacht heeft ingediend voor een digitale inbraak. Het onderzoek wijst in de richting van internationale ‘state-sponsored’ cyberspionage, klinkt het. Zowel het parket als de privacycommissie startten een onderzoek naar de zaak.

Na de klacht werd door het federaal parket een opsporingsonderzoek opgestart tegen onbekenden.

Uit het onderzoek is gebleken dat meerdere servers en werkstations werden geïnfecteerd. Gezien de technische complexiteit van de hacking en de schaal waarop die is gebeurd, wijst het onderzoek in de richting van internationale ‘state-sponsored’ cyberspionage, klinkt het bij het federaal parket.

De hackers beschikten volgens het parket over belangrijke financiële en logistieke middelen en gebruikten specifieke malware en geavancaeerde encryptietechnieken. 

NSA de dader?

'Toch is het wat te kort door de bocht om achter de hacking de hand van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA te zien', blijft Eddy Willems, specialist van internetsecuritybedrijf G Data en directeur van het European Institute for Computer Antivirus Research (Eicar), voorzichtig. 'Ik wil niet uitsluiten dat de NSA erachter zit, maar ik wacht toch graag met een uitspraak daarover tot ik de effectieve analyse van het virus gezien heb, en die is nog niet opgedoken.'

Geen sabotage

Op basis van de informatie waarover het federaal parket nu beschikt, was de hacking voornamelijk gericht op het verzamelen van strategische informatie en niet op sabotage of het aanrichten van economische of andere schade. Het verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Het onderzoek wordt gevoerd door de FGP Brussel (Regionale Computer Crime Unit) met ondersteuning van de FCCU (Federal Computer Crime Unit) en de gespecialiseerde technische bijstand van Defensie (ADIV - Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de krijgsmacht).

Privacycommissie onderzoekt ook

De privacycommissie start een eigen onderzoek naar de hacking, dat zich vooral toespitst op privacy-inbreuken van Belgacomklanten. 'Voorzitter Willen Debeuckelaere werd vorige zaterdag op de hoogte gebracht van de zaak', verklaart woordvoerster Eva Wiertz.

'De voorzitter heeft dan beslist om, in samenwerking met Belgacom en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), een onderzoek in te stellen naar wat er precies is gebeurd. Het onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre er een inbreuk is gepleegd op de privacy van Belgacomklanten.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig