Bellens: 'Geen aanwijzing dat Belgacomklanten zijn getroffen'
Belgacom-ceo Didier Bellens (rechts) op een persconferentie over de cyberinbraak op de interne computersystemen van de operator. Foto: Reuters
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het spionagevirus dat bij telecomoperator Belgacom werd aangetroffen, een impact heeft voor de klanten of voor hun gegevens. Dat verzekerde Belgacom-topman Didier Bellens maandag op een persconferentie.

Aan de vele spionagedossiers van de afgelopen maanden wordt vandaag een indrukwekkend Belgisch hoofdstuk toegevoegd, zo schreef de ochtendkrant van De Standaard. Volgens onze bronnen wordt het internationale telefoonverkeer dat via Belgacom loopt al twee jaar gehackt.

Belgacom heeft een klacht tegen onbekenden ingediend en verleent alle medewerking aan het onderzoek dat wordt gevoerd door het federaal parket. Volgens een woordvoerder van het bedrijf waren van de ongeveer 25.000 apparaten aangesloten op het interne Windows-systeem van Belgacom, uiteindelijk slechts 'enkele tientallen' apparaten geïnfecteerd. Daar waren ook computerservers bij.

'Beperkte aanval'

Hoelang het virus al aanwezig was, kon Bellens op de persconferentie niet zeggen. 'We hebben geen enkel idee'. De impact van de cyberaanval zou volgens Bellens 'beperkt' zijn, maar men neemt de zaak toch zeer ernstig.

Belgacom besliste om zijn hele systeem op te kuisen. Volgens Bellens is dat dit weekend succesvol gebeurd, dankzij het voorbereidende werk van tientallen medewerkers. 'Pas nadien konden we communiceren, we konden geen enkel risico nemen zolang de poort niet volledig gesloten was'. Volgens Bellens zijn er daarbij ook preventieve maatregelen genomen tegen eventuele nieuwe incidenten.

De persconferentie van Bellens en voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) roept wel nog enkele vragen op. Zo wilde geen van de partijen bevestigen of er nu effectief een buitenlandse overheid achter de aanval zit. Ze verwezen voor het afwikkelen van het onderzoek naar het federaal parket. Minister Labille: 'Het is aan het gerecht om zijn werk te doen. Eenmaal de daders zijn geïdentificeerd, zullen we gepast reageren, dat verzeker ik u'.

Politiek gevoelig

Doordat de Belgische overheid hoofdaandeelhouder is van het telecombedrijf, ligt de zaak ook politiek uiterst gevoelig. Premier Di Rupo (PS) veroordeelt de cyberspionage, als ze bewezen is, heel sterk.

Volgens onze bronnen heeft het onderzoek de voorbije weken uitgewezen dat de hackers vooral geïnteresseerd zouden zijn in Bics. Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. In Afrika en het Midden-Oosten is het de belangrijkste telecomprovider.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig