Belgacom was het slachtoffer van een digitale inbraak die mogelijk het werk was van de Amerikaanse veiligheidsdient NSA. De hackers zouden vooral geïnteresseerd geweest zijn in Bics. Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt.

‘Belgacom International Carrier Services’, kortweg Bics, mag dan onbekend zijn bij het brede publiek, het is een wereldspeler op het vlak van telefoniediensten. Het bedrijf werkt samen met meer dan 700 telecomproviders, waaronder vierhonderd mobiele.

Wat Bics doet, speelt zich af achter de schermen: het levert diensten aan telecomproviders overal ter wereld. Lokale telecombedrijven, zoals Belgacom dat in ons land is, maken gebruik van Bics om onder meer hun internationaal verkeer te regelen, sms’en te versturen, mobiel internet te verzekeren enzovoort.

Belgacom is hoofdaandeelhouder van Bics. De twee andere aandeelhouders zijn Swisscom, het ‘Belgacom van Zwitserland’ (dat grotendeels in handen is van de Zwitserse overheid), en het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf MTN.

Door bij dat bedrijf in te breken zou de NSA toegang kunnen hebben tot de bulk van het internationaal telefonieverkeer in Afrika en het Midden-Oosten. In het kader voor hun 'war on terror' is dat interessant voor de NSA. Door een hacking bij Belgacom en dochterbedrijf Bics kunnen ze zien wie met wie belt in ’schurkenstaten’ als Syrië, Jemen en Iran.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig