Kandidaat-opvolger Bernanke wil Fed niet langer leiden
Foto: REUTERS

Larry Summers, Amerikaans minister van Financiën onder president Bill Clinton, heeft zijn kandidatuur ingetrokken om Ben Bernanke op te volgen aan het hoofd van de Federal Reserve (Fed). Dat bericht de Wall Street Journal.

De krant citeert een brief van Summers aan president Barack Obama. Hij legt daarin uit dat hij zijn beslissing nam vanwege het risico, eenmaal benoemd, op een “bittere” bekrachtigingsprocedure in het Amerikaans Congres.

Recent maakten verschillende Democratische verkozenen in de Senaat bekend dat ze een benoeming van Summers niet zouden steunen.

Summers staat immers bekend als Mr Deregulator. Hij verzette zich onder meer tegen het aan banden leggen van financiële derivaten, het soort product dat de bankencrisis inluidde. Ook naderhand ging hij volgens waarnemers opvallend vaak dwarsliggen als er banken aan de leiband moesten worden gelegd.

Summers en Janet Yellen, momenteel vicevoorzitter van de Fed, werden beschouwd als de twee topkandidaten om Bernanke op te volgen. Bernankes ambtstermijn als Fed-voorzitter loopt af in januari.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig