Helft astmapatiënten lijdt onnodig
Foto: Photo News

De helft van de astmapatiënten heeft onnodig last van zijn aandoening doordat ze de medicatie niet goed hanteren of niet trouw gebruiken, zo blijkt uit een Europese studie. De apothekers gaan daaraan wat doen.

Vanaf 1 oktober worden apothekers vergoed voor begeleidingsgesprekken over het gebruik van geneesmiddelen. Het systeem wordt het eerst ingevoerd voor astmapatiënten.

De dagelijkse inhalatie van de juiste dosis corticosteroïden volstaat bij de meeste astmapatiënten om hun ziekte onder controle te houden. Het probleem is dat ze het effect van het gebruik (en van het niet-gebruik) niet onmiddellijk voelen, maar pas weken later. Het tweede probleem is dat velen de inhalatietechniek niet goed onder de knie hebben waardoor de corticosteroïden de luchtwegen niet bereiken.

Een Europese studie leerde dat zowat de helft van de astmapatiënten de astma niet onder controle heeft door die twee oorzaken; ze hebben daardoor onnodige astma-aanvallen, hoestbuien en ademhalingsproblemen.

Daarom worden apothekers aangespoord om patiënten twee keer apart bij zich te roepen. De patiënt moet niets betalen voor die gesprekken. De apotheker krijgt van de ziekteverzekering 20 euro voor zo’n gesprek; het is de eerste maal dat apothekers in ons land betaald worden zonder dat ze iets verkopen.