De Slovaak Peter Sagan (Cannondale) heeft zondag in Canada de vierde editie van de Grote Prijs van Montréal (WorldTour) op zijn naam geschreven. De 23-jarige Sagan ging op 5,5 kilometer van de meet op zoek naar zijn 22e seizoenszege.

Na een wedstrijd over 205,7 kilometer, bestaande uit 17 rondes van 12,1 kilometer haalde hij het voor de Italiaan Simone Ponzi (Astana), tweede op vier seconden, en de Canadees Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), derde op vijf seconden. Greg Van Avermaet (BMC) was de eerste Belg op de vierde plaats, op zeven seconden. Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) finishte als 10e, negen seconden na Sagan.

Op een vergelijkbaar parcours als dat van het WK op de weg in Firenze zagen we een bijzonder vinnige finale met grote namen zoals Alberto Contador, Cadel Evans en Christopher Froome in beeld. Dat nadat een vlucht met Sergio Paulinho, Valerio Agnoli, Danilo Hondo, Adriano Malori, Ruben Perez, William Clarke en Zach Bell tenietgedaan was.

Tim Wellens kwam in de laatste dertig km nadrukkelijk in beeld. Op een bepaald moment zelfs in een ontsnapping met tien, met daarbij ook Jan Bakelants en Alberto Contador. Maar nadat Sagan aangesloten was, volgde het hele uitgedunde peloton.
De reactie op een aanval van Michael Albasini leverde daarna op minder dan vijftien km van de streep een kopgroep van ongeveer twintig renners op met daarbij onder meer Robert Gesink, Peter Sagan, Jan Bakelants, Christopher Froome, Filippo Pozzato, Rui Costa, Ryder Hesjedal, Cadel Evans en Greg Van Avermaet.

Op zeven km van het einde demarreerde Gesink. Op zes km van de finish werd hij echter voorbijgesneld door Hesjedal. Maar de Canadees stond op zijn beurt stil toen Sagan kwam aangesneld en recht naar het succes reed.

De drie eerste edities van de Canadese eendagskoers werden gewonnen door de Nederlander Robert Gesink (2010), de Portugees Rui Costa (2011) en de Noor Lars Petter Nordhaug (2012).