Alles wijst er op dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al zeker sinds 2011 Belgacom hackt. Dat is aan het licht gekomen bij een doorgedreven veiligheidsonderzoek dat de firma zelf liet uitvoeren. Dat schrijft De Standaard.
Aan de vele spionagedossiers van de afgelopen maanden wordt vandaag een indrukwekkend Belgisch hoofdstuk toegevoegd: volgens onze bronnen hackt het Amerikaanse National Security Agency (NSA) al minstens twee jaar internationaal telefoonverkeer dat via Belgacom loopt. Doordat de Belgische overheid hoofdaandeelhouder is van het telecombedrijf, ligt de zaak ook politiek uiterst gevoelig. Premier Di Rupo (PS) zou vandaag nog voorbeurs communiceren over de zaak.
Volgens onze bronnen besloot Belgacom tot een uitgebreid onderzoek in de nasleep van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Die bracht aan het licht dat de Amerikaanse geheime dienst wereldwijd telecommunicatie onderschept.
Belgacom nam een gespecialiseerd Nederlands bedrijf in de arm. Dat ontdekte dat Belgacom terecht ongerust was. Op de communicatie-infastructuur van het bedrijf werd uiterst gesofisticeerde malware gevonden.
Volgens onze bronnen heeft het onderzoek de voorbije weken uitgewezen dat de hackers vooral geïnteresseerd zouden zijn in Bics. Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. In Afrika en het Midden-Oosten is het de belangrijkste telecomprovider. Vooral de conversaties met nummers in landen als Jemen, Syrië en andere door de Amerikanen als ‘schurkenstaten’ beschouwde landen zou geregistreerd zijn.
Het voorbije weekend hebben specialisten bij Belgacom het hele systeem schoongemaakt. Belgacom heeft volgens onze bronnen ook een klacht ingediend bij het federaal parket.
In kringen van veiligheidsdiensten bestaat er weinig twijfel over dat de NSA achter de spionage zit, maar helemaal zeker is dat nog niet. Door de aard van de informatie waar de hackers in waren geïnteresseerd, lijkt het wel bijzonder waarschijnlijk. Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen wordt.