‘Syrië speelt geen spelletjes’
Foto: Photo News

De Syrische regering heeft in een eerste officiële reactie laten weten dat het akkoord gaat met het Russisch-Amerikaanse plan om zijn chemische wapens in te leveren.

In een interview met de Britse zender ITN liet de Syrische minister van Informatie Omran al-Zoubi verstaan dat zijn land een VN-resolutie over chemische wapens zal naleven. Volgens al-Zoubi is het regime in Damascus zelf aan begonnen aan een inventaris van zijn chemische wapens.

De minister maakt in het interview een onderscheid tussen het Russische voorstel van vorige week en het Amerikaans-Russische akkoord van het voorbije weekend. Maar volgens al-Zoubi had het Russische voorstel een Amerikaans akkoord nodig om effectief te worden. De ontmoeting tussen de Russische en Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken was nodig om met een voorstel naar de VN-Veiligheidsraad te kunnen trekken.

Al-Zoubi zegt dat Damascus zal toetreden tot het Verdrag inzake chemische wapens en dat het regime zal doen wat de Verenigde Naties vragen. ‘Iedereen weet dat Syrië zal doen wat het zegt te zullen doen,’ aldus de minister. De VN-inspecteurs zullen dan ook in de volste openheid kunnen werken.

Dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Syrië verdenkt spelletjes te spelen, betreurt al-Zoubi. ‘Om vertrouwen op te bouwen moet je met twee zijn. Maar wij spelen geen spelletjes’, klinkt het op ITN.

Volgens al-Zoubi is Syrië al aan het inventariseren van zijn chemische wapens begonnen en heeft het land geen tijd te verliezen. Zodra het plan van Rusland en VS wordt omgezet in een resolutie zal het land beginnen met het effectief uitvoeren ervan.

Op de vraag of Rusland iets beloofd heeft in ruil voor de Syrische toegevingen blijft de minister op de vlakte. ‘We krijgen er de verwezenlijking dat we een oorlog in de hele regio hebben kunnen vermijden, voor in de plaats.’

Het voorbije weekend lieten de Amerikaanse president Obama, minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de Franse premier François Hollande verstaan dat de militaire optie niet van tafel mag verdwijnen omdat er anders van druk op het regime geen sprake meer kan zijn.

De Franse president Francois Hollande ontvangt maandag in Parijs de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Groot-Brittannië, John Kerry en William Hague. "We gaan de komende resolutie van de Veiligheidsraad vorm geven (...) We kunnen voor het einde van de week over deze resolutie laten stemmen", zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig