‘Gebruik van geweld tegen Syrië blijft reële mogelijkheid’
Foto: EPA

De dreiging van de Verenigde Staten met een militaire actie in Syrië blijft “reëel”, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gezegd de dag nadat met Rusland een akkoord bereikt was over de ontmanteling van de Syrische chemische wapens.

Kerry sprak op een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Netanyahu zei van zijn kant dat de ontmanteling van het chemische arsenaal de regio “veel veiliger” zou maken.

De Verenigde Staten en Rusland hebben gisteren een akkoord bereikt over de chemische wapens van Syrië. Ze geven Syrië tot midden 2014 de tijd om zijn chemische wapens te verwijderen of te vernietigen.

Als Syrië die overeenkomst niet uitvoert of opnieuw chemische wapens gebruikt, zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maatregelen overwegen krachtens hoofdstuk 7 van het VN-Verdrag, dat het gebruik van militaire actie of andere strafmaatregelen mogelijk maakt.

De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte zaterdag ook al dat militaire aanvallen nog steeds mogelijk zijn. In zijn wekelijkse toespraak tot de natie zei Obama dat de VS hun militaire aanwezigheid in de regio zouden handhaven om druk te blijven zetten op het bewind van de Syrische president Assad. “En als diplomatie faalt, moeten de VS en de internationale gemeenschap bereid blijven, tot daden over te gaan.”

De Franse president François Hollande ontvangt Kerry en de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, maandagmorgen op het Elysée om het Syrische dossier te bespreken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig