Isabelle Nijs stapte zondag met vriendinnen en Nys-sympathisanten naar Scherpenheuvel. Daarmee kwam ze een belofte aan haar man Sven na.

Belofte maakt schuld. En dat geldt ook voor wielrennersvrouwen. Tijdens het WK veldrijden in Louisville beloofde Isabelle Nys immers dat ze te voet naar Scherpenheuvel zou wandelen als Sven zou winnen. ‘Ik was die belofte eigenlijk een beetje uit het oog verloren’, vertelt Nys. ‘Maar toen Sven zich aan het klaar maken was om voor het veldrijden naar Las Vegas te vertrekken, viel het mij opnieuw te binnen. Ik had niet meer veel tijd om mijn belofte waar te maken omdat het voor de start van het nieuwe sportseizoen moest gebeuren.’

Zondag 15 september werd als datum geprikt. ‘Omdat ik het toch leuker vond om samen met anderen te wandelen, plaatste ik een oproep op Twitter’, zegt Nys. ‘Maar ik moet bekennen dat mijn voorbereiding voor deze wandeling van 20 kilometer niet verder reikte dan dat. Door mijn werk in het kapsalon had ik zelfs geen tijd om goede stapschoenen te kopen. Ik kreeg wel een paar tips van wandelvriendinnen. Zo moest ik extra kousen meenemen.’ Die kousen, en wat proviand, volgden in de volgwagen. ‘De volgwagen was een geruststelling omdat ook mijn zoon Thibau meewandelde.’ Overigens werd Isabelle niet alleen door haar zoon, maar ook door verschillende vriendinnen en sympathisanten begeleid.

Onder hen Severine Tastenhoye, die er zelfs tijdens het WK in Louisville bij was. ‘Ik heb de tocht naar Scherpenheuvel al eens met de fiets gemaakt’, vertelt ze. ‘Ik deed dat ook voor Sven, toen ik dacht dat hij al in Koksijde wereldkampioen zou worden. Dus nu wilde ik Isabelle zeker ook steunen.’ Voor Joeri en Jari was het dan weer een unieke ervaring. ‘Zoiets maak je waarschijnlijk maar een keer mee.’ klonk het. Begeleid door het zonnetje en wat muziek, bereikte het gezelschap na goed vier uur zijn eindbestemming.