Rajoy wil dialoog aangaan met Catalonië
Foto: REUTERS

De Spaanse premier Mariano Rajoy is bereid een dialoog aan te gaan in verband met het conflict rond een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.

In een brief, die zaterdagavond verscheen in de Spaanse media, biedt Rajoy zijn Catalaanse collega Arthur Mas “een dialoog zonder vervaldatum” aan. Hij roept de sterkste economische regio van het land echter ook op “loyaal te zijn aan de instellingen” en “respect te tonen voor de wetgeving”.

Rajoy antwoordde op een brief van Arthur Mas, die in juli toestemming had gevraagd voor de door het regionaal parlement in Barcelona besliste volksraadpleging. Vrijdag garandeerde vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría dat Rajoy “de komende 48 uur” zou antwoorden.

Woensdag hadden honderdduizenden Catalanen nog een 400 kilometer lange menselijke ketting gevormd om de afscheuring van Catalonië van Spanje af te dwingen. Volgens de regionale overheid deden 1,6 miljoen mensen mee, Madrid had het over 400.000 deelnemers.

Cayo Lara van Verenigd Links (IU - Izquierda Unida), de op twee na grootste groep in het Spaanse parlement, zei dat hij denkt dat Rajoy overweegt het referendum toe te laten en daarvoor de grondwet wil aanpassen. De krant El Mundo schreef ook dat Rajoy de volksraadpleging niet uitsluit. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría heeft vrijdag dan weer verklaard dat een referendum onmogelijk is.

Tachtig procent van de Catalanen heeft zich in een onderzoek onlangs uitgesproken voor een referendum. Tweeënvijftig procent verklaarde voor de onafhankelijkheid te stemmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig