‘NSA gaat ook buitenlands betalingsverkeer na’
Foto: Vum

De NSA (National Security Agency), de geheime dienst van de Verenigde Staten, controleert ook het internationaal betalingsverkeer, waaronder creditcardtransacties. Dat meldt de website van het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Snowden.

De NSA zou een groot deel van internationale creditcard- en bankentransacties verzamelen, opslaan en analyseren. De dienst heeft een speciale afdeling, ‘Follow the money’ (Volg het geld), die de betalingen registreert.

De verzamelde informatie wordt in een eigen database, ‘Tracfin’, opgeslagen. In 2011 zou dat 180 miljoen keer gebeurd zijn. Bij 84 procent daarvan ging het om betalingen met creditcards.

Swift

De dienst bekijkt of er transacties plaatsvinden die extra aandacht verdienen. De ‘data-melkers’ van de afdeling zouden zich vooral richten op creditcardbetalingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Zo is of was de organisatie Swift (de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) een belangrijk doelwit. Bij deze organisatie zijn duizenden internationale financiële instellingen aangesloten.

Snowden

Der Spiegel kreeg de informatie naar eigen zeggen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Snowden werkte een tijd voor de NSA en deed tot groot ongenoegen van de Amerikaanse autoriteiten een boekje open over de afluisterpraktijken van de geheime dienst. Hij vluchtte naar Rusland en kreeg daar een jaar asiel. Hij heeft al eerder praktijken van de NSA via het Duitse weekblad onthuld. Vorige week bleek nog dat de NSA toegang heeft tot de gebruikersgegevens van smartphones.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig