‘Enkele vlucht naar Mars is waanzin
Foto: AP

Sergej Krikaljov, het Russische hoofd van de opleidingen voor kosmonauten, heeft een mogelijke vlucht naar Mars zonder terugkeer als een stompzinnig idee gehekeld. Moest iemand dat ernstig overwegen, moet hij zich dringend in een psychiatrische kliniek laten behandelen, zei de leider van het Yoeri Gagarin-trainingscentrum aan het agentschap Interfax. Alleen al op het vlak van de veiligheid zal geen enkele expert een dergelijke vlucht toelaten”, zei Krikaljov.

Op dezelfde wijze reageerde Pavel Vinogradov, de kosmonaut met de meeste jaren van dienst. “Ruimtevaart moet nuttig zijn, maar vliegen naar zijn eigen einde lijkt me eerder zinloos”, zei de 60-jarige. Een reis naar de Rode Planeet en terug geldt wegens de vliegtijd van in totaal een 500-tal dagen en de protonenstraling van de Zon als uiterst riskant. Experten schatten in dat een dergelijke missie ten vroegste in 2025 als internationaal project kan beginnen.

Volgens het privéproject “Mars One” hebben wereldwijd meer dan 200.000 mensen belangstelling getoond voor een vlucht naar Mars zonder terugkeer, om de planeet als eersten te koloniseren. De registratie is nu afgesloten, de selectieprocedure zal twee jaar in beslag nemen. Afgezien van de technische problemen is ook de financiering nog lang niet rond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig