‘De Croo ontloopt verantwoordelijkheid’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat de VDAB te weinig doet om oudere werklozen opnieuw aan het werk te krijgen. Hij reageert daarmee op federaal minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). Volgens Muyters moet de federale regering de regels rond brugpensioenen aanpassen om oudere werknemers aan te moedigen om te blijven werken.

In de Zevende Dag had De Croo gezegd dat hij het brugpensioen op 52 voor de werknemers van Ford Genk nooit had goedgekeurd, mocht hij in de plaats geweest zijn van zijn federale collega van Werk Monica De Coninck (sp.a).

“Daarmee wast hij zijn handen in onschuld”, zegt Vlaams minister Muyters. “De beslissing is dan wel van minister De Coninck, maar zij volgt gewoon de wet. Die is aangepast met goedkeuring van Open Vld”, zegt de N-VA-minister.

De Croo zei ook dat de Vlaamse regering, via de VDAB, meer bruggepensioneerden aan het werk moest helpen. Maar volgens Muyters schuift de federale minister van Pensioenen daarmee de verantwoordelijkheid van zich af. “Om meer 50-plussers aan het werk te houden heb je vacatures nodig en gemotiveerde kandidaten. Maar met het huidige systeem van brugpensioenen is het financiële verschil tussen thuisblijven met brugpensioen en gaan werken te klein. Daarvoor moet de federale wetgeving worden aangepast. Maar blijkbaar wil of kan De Croo dat niet”, zegt Muyters.