Ludo Sannen stopt met politiek
Foto: BELGA

Sp.a-politicus Ludo Sannen stopt met politiek. Op vraag en na overleg met de partij laat Sannen zijn zitje in het Vlaams Parlement aan ondervoorzitster van de partij Joke Quintens. Sannen zat sinds 1995 in het Vlaams Parlement, eerst voor Agalev. In 2003 was hij acht maanden Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw. In 2004 stapte hij over naar de sp.a.

“Ik wil iedereen (kiezers, medewerkers, collega’s) danken voor de steun en het vertrouwen gedurende al die voorbije jaren en dit zowel bij Agalev als sp.a, waardoor ik deze prachtige opdracht van volksvertegenwoordiger heb mogen en kunnen opnemen”, zegt Sannen op Facebook. “Weliswaar buiten de actieve politiek, hoop ik nieuwe en boeiende uitdagingen te vinden.”

Sannen (59) geldt als een van de pioniers van de groene beweging in Limburg. In 1995 komt hij voor Agalev in het Vlaams Parlement. Na de zware verkiezingsnederlaag van Agalev in mei 2003 nemen Mieke Vogels en Vera Dua ontslag uit de Vlaamse regering. Sannen zal Dua opvolgen als Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw.

Acht maanden later, in februari 2004, neemt Sannen ontslag als minister. Zijn partij Agalev besliste op een congres om geen links kartel aan te gaan op Vlaams niveau en Sannen kan zich met dat besluit niet verzoenen. Hij sluit zich aan bij het toen bestaande kartel van sp.a en spirit.

In 2007 wordt Sannen fractieleider voor de sp.a in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 2009 staat hij op de opvolgerslijst en raakt hij niet meteen aan een zitje in het Vlaams Parlement. Hij wordt dan kabinetschef van Vlaams sp.a-minister Freya Van den Bossche. Na de federale verkiezingen van 2010 werd Sannen opnieuw Vlaams parlementslid. Hij volgde toen Peter Vanvelthoven op, die de overstap maakte naar de Kamer.

Sannen is ook gemeenschapssenator, maar zal door zijn ontslag uit het Vlaams Parlement ook die functie moeten neerleggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig