Vos start uit protest niet meer in wielerronde van Toscane
Foto: Photo News

De Nederlandse wereldkampioene Marianne Vos is zondag, net als een groot deel van het vrouwenpeloton, niet meer van start gegaan in de Ronde van Toscane. Dat gebeurde uit protest omdat de organisatie er niet in slaagde de veiligheid van de rensters te garanderen.

De Nederlandse teams Rabobank, Boels-Dolmans en Argos-Shimano sloten zich aan bij een staking, die was bedoeld om de vele gevaarlijke verkeerssituaties in de ronde aan de kaak te stellen.

Koos Moerenhout, ploegleider van Vos bij Rabobank, vond dat het na enkele dagen met tal van bijna-ongelukken genoeg was geweest. “We kunnen best leven met slechte hotels en matig eten, maar met de veiligheid van de rensters mag niet langer gespot worden. Dit probleem moet door de internationale wielerbond UCI erkend en verholpen worden. Een organisatie moet niet direct in de problemen komen als een peloton uit elkaar valt. Er waren hier stelselmatig te weinig verkeersbeveiligers”, aldus Moerenhout.

Vos, in voorbereiding op het WK in Firenze waar ze over een kleine twee weken haar titel verdedigt, won drie ritten in deze ronde en leidde vanaf de eerste dag.