India test intercontinentale draagraket voor kernwapens
Foto: AFP

India heeft opnieuw een internationale draagraket voor kernwapens getest. De raket van het type Agni-V zal na bijkomende proeven in productie gaan, zei Ravi Gupta, een woordvoerder van de ontwikkelingsdienst van het ministerie van Defensie (DRDO), zondag. Voor de serieproductie zijn vier of vijf nieuwe tests gepland.

De raket was zondagmorgen vanaf een proefterrein op een eiland in het oosten van India afgevuurd. Ze heeft haar doel in de Indische Oceaan getroffen, luidde het. De 17 meter lange raket kan een meer als een ton wegende kernkop transporteren. Het was de tweede succesvolle test van dit type raket. Met een reikwijdte van meer dan 5.000 kilometer kan India met de Agni-V heel China en in principe ook doelen in Europa bereiken.

‘De Agni-V-raket is gebaseerd op onze huidige inschattingen van bedreigingen’, zei Gupta. India is geen volger van de first-strikedoctrine, heeft nog nooit een land eerst aangevallen, maar is herhaaldelijk al zelf aangevallen. ‘Onze raketten zijn wapens van de vrede’. ‘Agni’ is het Hindi-woord voor vuur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig