Europese wielerfederatie wil Brit als UCI-voorzitter
Foto: Belga

De leden van de Europese wielerfederatie (UEC) hebben een geheime stemming hun steun aan de Brit Brian Cookson als de nieuwe UCI-voorzitter uitgesproken. Op een bijzondere algemene vergadering stemden 27 leden voor Cookson en slechts 10 voor huidig IOC-voorzitter Pat McQuaid.

De omstreden Ier hoopt op 27 september in Firenze verkozen te worden voor een derde termijn aan het hoofd van de Internationale Wielerunie. Hij leidt de organisatie sinds 2005 maar is erg omstreden, onder meer wegens de rol die hem in het beruchte USADA-dossier tegen Lance Armstrong wordt toegeschreven. De UEC weegt tijdens de voorzittersverkiezing met 14 op 42 stemmen voor een derde mee.

Nog zondag heeft de UEC zich uitgesproken tegen een wijziging van de statuten. Aangezien McQuaid niet wordt gesteund door zijn eigen Ierse federatie, wat een voorwaarde is om kandidaat-voorzitter van de UCI te zijn, hoopt hij dat het UCI-congres de regelgeving omtrent de aanduiding zal wijzigen. McQuaid geniet wel de steun van Marokko en Thailand en mikt op die manier alsnog op een nominatie.