De Croo: ‘Brugpensioen op 52 geen goed signaal’
Foto: BELGA

Geen goed signaal. Dat vindt minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) van de beslissing van minister Monica De Coninck (SP.A) om werknemers van Ford Genk bij de sluiting al op 52 jaar met brugpensioen te laten gaan. ‘Ik zou een andere beslissing genomen hebben’, vertelde De Croo zondagmiddag in ‘De zevende dag’.

Donderdag keurde minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) het herstructureringsdossier voor Ford Genk, met brugpensioen vanaf 52 jaar, goed. Daardoor kunnen bijna 2.000 werknemers van het gesloten bedrijf definitief van de omstreden maatregel profiteren.

De vakbonden reageren opgelucht, maar er kwamen ook heel wat negatieve reacties. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) voegt zich nu ook bij dat laatste lijstje. ‘Ik vind het geen goed signaal’, aldus de minister. ‘Ik heb vroeger altijd gezegd dat werknemers ouder dan 50 jaar niet aan de kant geschoven mogen worden. Dat is onmenselijk en ik blijf daarbij.’

De Croo zegt er wel van overtuigd te zijn dat De Coninck de beslissing in eer en geweten genomen heeft. ‘Het is haar bevoegdheid, zij mag dat ook doen, maar ik zou een andere beslissing genomen hebben.’

Volgens de liberale minister van Pensioenen heeft vorig jaar slechts drie procent van de mensen die onder het 'brugpensioen', het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), vallen een andere job gevonden.

'De verantwoordelijkheid ligt daar bij minister De Coninck en haar Vlaamse collega Philippe Muyters. Het is heel belangrijk dat er vanuit de Vlaamse regering een signaal komt naar de VDAB, dat die uit haar pijp moet komen en die mensen opnieuw aan werk helpt', zegt De Croo.