20-jarige Britse: ‘Ja, ik heb bewust cocaïne gesmokkeld’
Foto: REUTERS

Melissa Reid gaat schuldig pleiten voor het smokkelen van drugs. De 20-jarige Britse, die begin augustus samen met haar vriendin Michaelle McCollum Connoly opgepakt werd in Peru met een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne, blijft er wel bij dat ze bedreigd werden door een gewapende bende. Door schuldig te pleiten, hoopt ze op een minder zware celstraf.

Op 6 augustus werden Melissa Reid en Michaelle McCollum Connoly opgepakt in de luchthaven van Lima, de hoofdstad van Peru. De twee Britse jongedames, allebei 20 jaar, hadden voor 1,5 miljoen dollar aan cocaïne bij zich.

De dames hadden een verklaring voor hun drugssmokkel. Tijdens hun verhoor vertelden ze dat ze tijdens hun verblijf in Ibiza, waar ze in bars werkten, benaderd werden door een Britse drugsbende. Naar eigen zeggen werden ze zelf bedreigd en dreigden de bendeleden er ook mee hun familie iets aan te doen als ze niet deden wat gevraagd was. En wat ze vroegen, dat was volgens de twintigers een hoop cocaïne Peru binnensmokkelen.

Vanuit haar cel laat Melissa Reid zondag aan The Mail on Sunday weten dat ze toch schuldig gaat pleiten voor het moedwillig naar Peru gaan om er drugs op te halen en die vervolgens naar Spanje te willen brengen.

De advocaat van Reid heeft een deal met de openbare aanklager dat de vrouw slechts zes jaar en acht maanden de cel in moet als ze schuldig pleit. Als ze toegeeft dat ze bewust naar Peru trok voor de drugs, laat de aanklager de klacht vallen dat ze betaald zou zijn voor het smokkelen van de drugs. Dat zou haar een betaalde smokkelaar maken, waar veel zwaardere straffen op staan.

De familie van de jongedame, die vreesde haar voor 25 jaar achter tralies te zien verdwijnen, hoopt dat Reid nu na 2,5 of 3 jaar al opnieuw op vrije voeten zal zijn. Bovendien is de kans dan groter dat ze haar straf dichter bij huis kan uitzitten.

Ook de advocaat van McCollum Connoly liet uitschijnen dat het niet ondenkbaar is dat zijn cliënte hetzelfde doet.

‘Ik ben enorm opgelucht dat er op deze manier toch licht is aan het einde van de tunnel’, zegt Reid vanuit haar cel in Peru. De vrouw benadrukt evenwel dat ze haar verhaal van de feiten niet verandert. ‘Ik blijf erbij dat ik bedreigd ben om de daden te stellen’, zegt ze. ‘Maar anders riskeer ik een celstraf van 15 tot 25 jaar, want het is duidelijk dat de rechters me niet geloven.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig